Direktlänk till inlägg 22 januari 2015

Hundfoder

Av Jenny - 22 januari 2015 08:39

Ja jag tänkte ta och skrapa ytan lite på ett väldigt stort ämne.

 

Hundfoder är ju ett ämne som kan vridas & vändas på i oändligheter, för alla har vi ju olika syn på vad som ska eller inte ska vara i ett foder.

Många går på linjen att hunden är en varg i grund och botten men där kan jag inte riktigt hålla med, då vi har avlat ur den delen så hårt så det finns inget kvar i våra familjehundar.

Hunden är ju en carnivor , en köttätare ( men kan även räknas in som omnivor-allätare) 

I vilt tillstånd skulle den även fått i sig frukt,bär och grönsaker via bytesdjuren, men nu kan inte våra familjehundar välja sin egen mat utan därför måste mansom ägare ge den alla nödvändiga näringsämnen via hundmaten.


Det finns väldigt många självutnämnda experter i detta ämne sådana som sitter och bara läser men aldrig har gått på en kurs eller föreläsning om näringslära, de som läser på olika hemsidor och tar dessas upplevelser & text & gör dem till sin egen.

 

Jag sitter nu inte och säger att jag är ngn expert i detta( för det är jag absolut inte) utan jag bara delar mina egna åsikter.

Idag så är det ett väldigt stort utbud på just hundfoder, man kan rent av kalla det en djungel, för det bara kommer mer & mer foder ut på marknaden så det är inte lätt att vet just vilket foder man ska välja.

Men jag säger alltid:

- Vänd på påsen & läs vad som finns i !

Priset är ju en stor faktor för många, det måste vara tex billigt eller det måste vara dyrt för då är det bäst.

Jag säger nog nja i detta läge, ett billigtfoder säger sig lite själv vad som finns i påsen & hur mkt arbete och proces som ligger bakom.

Sedan innebär det inte heller att ett dyrt foder är det som är bäst men det ligger oftast större engagemang bakom, större kunskap om vad våran tamhund behöver.

Det finns mkt man ska tänka på i denna foderdjungel!

Vad vill jag ha ut av mitt foder? Vill jag plocka stora högar efter min hund? Tränar jag mkt med min hund? Tycker jag om att mata " på sidan om"? Har min hund ett stort energi behov? Fungerar detta på alla mina hundar i flocken? Är min hund överviktig? Är min hund undernärd? Dricker den mkt?Är min hund Kräsen? Mm

     Ngn att tänka på om du matar på sidan av!

  

Några av frågorna man kan ställa sig sjäv när man står framför foderhyllan i butiken.

Be personalen om hjälp om du känner dig villrådig för de finns där av en anledning & ni kan med stor sannorlighet klura ut tillsammans vad just din hund behöver.


Jag tex tycker inte att man ska byta foder titt som tätt då de inte har samma process eller sammansättning vilket kan göra att hunden mage knorrar ur, många tycker att man ska absolut byta foder för då härdas de.

Jag brukar säga att det tar minst 2 15kg säckar på mellan stor hund innan du märker skillnad vid tex ett foderbyte.

Men det finns 3 riktigt stora sätt att se om just ditt foder är bra.

1 Avföring! Plockar du mer än vad du matar? Då matar du antingen för mkt eller så kan hunden inte ta åt sig av just det fodret. Är det löst/kladdigt? Avföringen ska vara fast, fick höra av en veterinär på en föreläsning att en hunds avföring ska vara som en välrullad cigarr..Och det stämmer bra tycker jag.

2 Klor & trampdynor! Hur ser trampdynorna ut? Är de spruken och har en tendens att få hunden att halta, ja då saknas det antagligen ngt, klorna spricker de? Ja samma där. Ngt saknas, hunden får inte i sig det den behöver för att klara av vårat underlag.

3 Pälsen! Mjäll? Dåligt färg pigment? Klåda? Ja då behövs det antagligen ngt mer.


Det finns ju många tillskott att ge om man märker att ngt är "fel" Men be alltid om hjälp av ngn som kanske vet mer innan du börjar expremintera med olika tillägg. För ett " bra" foder innehåller kanske ngt redan i specefik dos, då kanske det inte är ngt du bör tillägga tex.


Jag brukar tex vid fällningstider & på vintern ge lite extra av Omega 3 & Omega 6 i form av laxOlja.

Det hjälper till att hålla trampdynorna mjuka vid salt & sand på vintertid, och det hjälper päslen att hålla sig (bättre kvalité) när det är dags för byte av vinter päls till sommar päls.

  Laxoljan finns oxå i en uppsjö av olika märken välj den som du tycker passar din hund.


Men ngt man bör ta sig tid att kolla upp när man ska välja foder till sin fyrfotadevän är iaf vad påsen innehåller!

Bara för att det står 30% protein & 22%  fett så bör man se efter vad det är för sorts protein källa det är, för det är lika mkt protein i gummi & näbbar & klor ifrån kyclingen som i kött, fisk, ägg, mjölk, sojabönor, baljväxter och majs. 

Ofta sägs det att ägg är den bästa proteinkällan.


Men det som finnas i ett foder är:

Fett

Protein

Kolhydrater

Vatten

Mineraler

Vitaminer

Dessa ingridienser bör vara välbalanserade i ett foder för att hunden ska kunna tillgodogöra sig det.


Många rycker på axlarna och trampar in i sin lokala livsmedelsbutik och bara greppar en påse då de sett reklam, för visst är det väl så Reklamen innbär att det fungerar för jag såg det på Tv ;)

Jag säger nu inte att fodret som ligger i din livsmedels butik är dåligt men kanske inte heller det bästa.

Så Läs På Påsen och se till att det ingridienser som en hund kan tillgodogöra.


Våra hundar är ju oxå individer så det som fungerar på mina hundar kanske inte alls fungerar på dina! Utan man måste utgå ifrån sin hund/ar vilket kan innebära att man måste testa sig fram men det man måste ha i åtanke är att man inte ser resultat på 2dagar!

Tex här hemma så ger jag 2 olika foder, JumJum & Fia behöver inte samma protein & fetthalt som Zenyatta då hon är en mer aktiv hund och "bränner" av sig fodret fortare.


Sen finns det ju de hundar som inte kan äta torrfoder eller en ägare som inte vill ge sin hund torrfoder, då är allternativet kött/förskfoder/barf.

Där tycker jag att det krävs en stor kunskap om vad som behövs tillsättas för att det ska bli just ett helkomplimenterat foder.


Som sagt detta är ett ämne som kan diskuteras om i oändligheter, men detta är ett "skrap" på ytan av isberget =)


Men var aldrig rädd för att fråga eller läsa på om just ditt hundfoder.

















 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny - 25 mars 2023 17:39

              Under detta mäktiga tifo stod vi när MFF möte Hammarby i Cup finalen 2022 på Tele 2 Arena. Det blev varmt kan bara tilläggas.       Mäktigt Skåne tifo!           ...

Av Jenny - 23 januari 2023 19:18

Innebar för min del utökade arbetsuppgifter. Jag som inte flugit allt för många gånger i mitt liv fick en hel del resande under bältet i slutet av 2022.   Kiruna*3 Lycksele*2 Kalix*1   Jag har stötat och varit med och byggt upp 2 nya bu...

Av Jenny - 12 januari 2023 19:00

I måndags kom de glada nyheterna -Dottern blir uppflyttad till Dam Juniorerna (F19) , tjejen som går all in när det kommer till att spela och att titta på sporten, hon som aldrig säger nej till en xtra träning eller en xtra match, hon som alltid stä...

Av Jenny - 27 februari 2022 17:33

beslut är oftast just det, tuffa! Men så också de som är rätt just där och då. Jag har nu i några år velat fram och tillbaks om huruvida vi ska skaffa en hund till eller om jag ska låta hunderiet rinna ut i sanden.   Jag älskar att ha hund och ...

Av Jenny - 25 februari 2022 17:15

Ja det är vad dottern fyller idag... Jag menar 15 år.... Satan vad tiden går fort! Men jag älskar verkligen att se båda mina barn växa och utvecklas, se dem ta steg för steg i sin utveckling och sin självinsikt.   Grattis älskade unge!     ...

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<<
Januari 2015 >>>

Presentation


Hej och välkommen!
Här bloggas det om allt mellan punkt & komma.
Uppehåll & aktiv, ja det varierar. Ibland faller lusten in för att inästa stund hindrs av tidsbrist. Men med tålamod och fantasi så kommer det att bloggas på.

Arkiv

Senaste inläggen

Tidigare år

Fråga mig

0 besvarade frågor

Allmänt


Ovido - Quiz & Flashcards