Alla inlägg under januari 2015

Av Jenny - 24 januari 2015 15:26

Ja det är vad som händer här idag =)

Det bakas för fullt inför kommande "kalas" Anton fyller ju som sagt 14år på måndag men vi kommer att till viss del fira han imorgon då alla är ledig .

Ja jag ska ju inte ta åt mig när det gäller själva bakandet då det faktiskt är Mattias som bakar här hemma, jag sitter vid köksbordet & tittar på.

   Jag är inte den enda som tittar på när husse fixar =)

Paketena är inslagen & klar, det är ju inte det lättaste att hitta presenter till en kille som inte själv vet vad han vill ha. Men tillslut så kom vi på vad han ska få!

     

En glad kille har vi iaf här hemma vilket hörs ( Man kan ju lugnt säga att han inte har den vackraste sångrösten )


Här ska vi strax börja med middagen, den har Anton lagt menyn för men han lät lilla syster välja efterätten.

De är ett underbart team de där 2, visst kivas de som vilka andra syskon som hellst men när det kommer till kritan så håller de i hop.

Imorgon kommer det som sagt att vara fullt hus här hemma, Barn, vuxna & tonåringar allt som allt 18 pers, tur vi har lite yta att vara på, Anton ser speciellt fram emot att Sandra & Linnea kommer ( 2 tonårstjejer) Vi andra är bara en bonus.

Melody väntar på de sina Max & Carina, jag man kan väl säga att det skiljer sig lite i ålder mellan Carina & Melody men en bättre pyssel & fix tant får man leta efter, dessa 2 kan hålla på i evigheter. Nu ska det tydligen planeras omresturation i Melodys rum *suck* För jag vet ju vem som sedan kommer att få fixa. Hahaha Mattias...


Så ikväll blir det inget nytt lördags recept utan ett beprövat sedan länge, grillat kött med hackelbacks potatis & rostade rotfrukter med hemma gjord beasås, ( Tack Jessica) Till efter rätt blir det daimtårta som Melody beställs, den står nu i frysen och bara väntar =)


Nu dags att resa på gumpen och göra lite nytta...



Av Jenny - 23 januari 2015 13:10

Ja som ni vet så bara älskar jag dessa Minions, så med jämna mellan rum så kommer de att invardera bloggen med sina insiktsfulla ord.


           


Av Jenny - 23 januari 2015 08:07

Ja jag skrapar lite på vänster sida av isberget och hittade det här.

Mkt kan diskuteras runt vad som är bra och inte, vad ett foder ska och ska inte innehålla.


Vet du vilka fetter, proteiner, mineraler och vitaminer, med mera behöver hunden för att må bra? Om inte så kanske du får reda på det i denna artikel


Källa: Hundliv nr2/2008


En köttätare

Hunden är en carnivor = köttätare och detta är hundens matsmältningssystem uppbyggt för. I vilt tillstånd skulle den även fått i sig bär, frukt och grönsaker via bytesdjuren, men nu kan inte tamhunden välja sin egen föda och därför måste du som ägare ge den alla nödvändiga näringsämnen via hundmaten.


(  Men där tycker då jag att hunden är mer av en omnivor =  allätare)


För att överleva behöver hunden energi, detta får den genom att äta föda bestående av proteiner, kolhydrater och fett. Mest energirikt av dessa är fett som i princip ger dubbelt så mycket kalorier. Alltså behöver hunden inte äta lika mycket av en fettrik råvara som av mat som är baserad på proteiner eller kolhydrater.

Det är ändå viktigt att hunden får rätt mängd energi. Får den för mycket blir den överviktig, får den för lite så blir den slö och mager. Hur ska du då kunna beräkna den rätta mängden? En förutsättning är att du vet hur mycket energi fodret innehåller vilket i sin tur beror på fodrets innehåll och fördelningen mellan de olika näringsämnena.


Fett

Hunden behöver fett. Den är betydligt bättre på att smälta fett än vi människor och tycker om både lukten och smaken av fett.

Därför används fett ofta för att höja smakligheten i fodret, även om dess huvudsakliga funktion är att ge energi och därmed är ett foder rikt på fett lämpligt till aktiva hundar. Men du får se upp så du inte överdriver fettmängden. Hunden kan lätt äta för mycket med flera komplikationer som följd. Fett behövs också för att hunden ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.

Liksom protein kan fett delas upp i essentiella och icke-essentiella syror. Även fettsyrorna kan hunden till viss del bilda på egen hand. Det gäller de flesta omättade fettsyror, men däremot har den behov av n-3 och n-6, vilket är en särskild form av fettsyror. Den enda typ av n-6 fettsyran som är nödvändig för hunden är linolsyra. Den stärker immunförsvaret, ökar fortplantningsförmågan, ger sund hud och päls och verkar inflammationshämmande.

Minst 2% av hundens dagliga energiintag bör komma från linolsyra som framför allt finns i vegetabiliska oljor. Dessutom brukar det förekomma i välbalanserade fabriksfoder. Ibland kan man dock behöva ge hunden GLA (gamma-linolensyra), en fettsyra som hunden vanligtvis själv bildar av linolsyran. Sjukdom, allergi eller mediciner kan dock hämma tillverkningen av GLA. GLA finns t.ex i olja från nattljus och gurkört.

När det gäller n-3 fettsyra är de viktigaste typerna EPA och DHA (eikosapentasyra och dokosahexaensyra). N-3 fettsyran verkar inflammationshämmande och finns huvudsakligen i fiskprodukter som t.ex fiskolja.


Proteiner

Proteiner är livsnödvändiga för hunden. De består av aminosyror som är kroppens byggstenar och används till att skapa ben, muskler, nervsystem och all annan levande vävnad.

Aminosyrorna finns i olika former. 20 av dem ingår i proteinerna och 10 av dem kan hunden själv bilda med hjälp av andra aminosyror. De kallas för icke-essentiella aminosyror eftersom de inte nödvändigtvis behöver komma från hundens foder. Det måste däremot de övriga 10 aminosyrorna göra. De är essentiella, det vill säga nödvändiga för att hunden ska överleva och de behöver dessutom ges både i rätt förhållande till varandra och i rätt mängd.

 

Proteiner finns i nötkött, fläskkött, lammkött, viltkött, fågel, fisk, ägg, mjölk, sojabönor, baljväxter och majs. Generellt anses ägg vara den bästa proteinkällan, men hunden behöver olika typer av föda för att få den rätta sammansättningen av proteiner. Detta är inte minst viktigt att komma ihåg om du lagar egen mat till din hund.

Proteinerna kan även delas upp i vegetabiliska och animaliska. De animaliska har högre smältbarhet, vilket innebär att de är lättare för kroppen att ta upp. Förutom ägg har proteiner i kött och fisk hög smältbarhet. Proteiner finns även i senor och bindväv, men dessa har lägre smältbarhet och kan därför inte utnyttjas för att bygga upp vävnad.

Du kan utnyttja vissa aminosyror i foder för att förebygga sjukdomar och hjälpa kroppen att bygga upp vävnad.  Carnitin bildas av de essentiella aminosyrorna lysin och methionin och ökar cellernas förmåga att bränna fett. Därför tillsätts ofta L-carnitin till dietfoder och till foder för aktiva hundar. Det är också bra vid hjärtsjukdomar och ingår därför ibland i valpfoder till stora raser som löper risk att få hjärtproblem.

Aminosyran taurin ingår inte i proteiner utan finns i kroppens vävnad. Det brukar ändå tillsättas i foder eftersom även det är verksamt vid upptagningen av fett och har positiv inverkan på hjärtsjukdomar. Ofta ingår taurin i både valpfoder till stora raser och i seniorfoder.

En tredje aminosyra som används till specialfoder är arginin. Det är en essentiell aminosyra som inverkar vid utsöndring av kväve. Kväve uppstår när aminosyrorna bryts ned i kroppens vävnader och arginin hjälper till så att den processen fortlöper utan problem. Dessutom främjar arginin uppbyggnaden av protein, stimulerar celldelning och vävnadsutveckling samt stärker immunförsvaret. Därför är det bra att ge ett extra tillskott av arginin vid sjukdom, framför allt till hundar som lider av tumörsjukdomar.


Kolhydrater

Till skillnad från proteiner och fett behöver hunden egentligen inte kolhydrater. Glukos eller blodsocker som bildas med hjälp av kolhydrater kan hunden också bilda från protein och fett.

Men det här är ingen lönsam process. Då krävs nämligen extra energi och fodret måste därför innehålla mer råvaror med ett högre energiinnehåll. Detta gör fodret dyrare eftersom de proteinbaserade råvarorna är dyrare än de kolhydratrika ingredienserna. Såväl för hunden och dig som ägare, som för foderfabrikanten är det därför bättre med ett foder som innehåller kolhydrater.


     


Kolhydrater kan delas in i socker, stärkelse och fibrer och finns i ris, potatis, pasta, spannmål, grönsaker och frukt. Socker är en god energikälla som lätt tas upp av tarmen och sedan snabbt förbränns, alternativt lagras i levern och musklerna i form av glykogen. Socker finns i olika varianter: sackaros (rå- eller rörsocker), glukos (druvsocker), laktos (mjölksocker) och fruktos (fruktsocker). Valpar kan lätt ta upp laktos eftersom de har enzym som bryter ned laktos. Däremot saknar vuxna den förmågan och blir därför lätt laktosintoleranta med diarré som följd.

Hunden är av naturen inte intresserad av socker, men kan lätt vänja sig vid den söta smaken och bli kräsen.


 


En långsammare energikälla än socker är stärkelse. Rå stärkelse är svårt för hunden att smälta och kan ge diarré, men genom att koka eller baka råvaran ger det god energi. Stärkelse finns i vegetabiliska produkter och i fabriksfoder utgörs det av korn, majs, ris eller vete. För en hund med diabetes är korn och majs att föredra eftersom det ger lågt blodsocker och låg insulinhalt i blodet. Även den överviktiga hunden kan få foder med korn eller majs, vilket håller den mätt en längre tid medan ris och vete brukar rekommenderas till hundar med diarré.

Fibrer tillhör också kolhydraterna men till skillnad från socker och stärkelse kan hunden inte smälta detta och fibrer har därför inget näringsmässigt värde. Däremot fyller det magen och ger god mättnadskänsla. Forskning visar att fibrer, i lagom mängd, håller igång magen och minskar risken för såväl förstoppning som diarré.


Vatten

Vatten måste nämnas bland de näringsämnen som hunden behöver för att må bra.

Vatten är avgörande för att hunden ska kunna leva och den bör alltid ha tillgång till friskt vatten. Inte minst viktigt är detta om hunden kräks, har diarré eller om det är varmt, då hunden förlorar vätska så väl genom sin urin och sin avföring som sin utandningsluft.

Särskilt den unga hunden behöver dricka mycket. Den är mer aktiv och dess njurar är ännu inte så utvecklade att den kan koncentrera urinen i lika hög grad som en vuxen hund.

Torrfoder innehåller ca 7-8% vatten. Som en tumregel bör hundar på torrfoderdiet dricka minst 2-3 gånger fodrets vikt. För varje 100g torrfoder ska hunden alltså dricka 2-3 dl vatten. Våtfoder innehåller upp till 85% vatten. Hundar som äter hemlagat foder och våtfoder dricker därför mindre.


Mineraler

Mineraler är livsviktiga för hunden. De finns bland annat i frukt och grönt och behövs inte bara för att bygga upp kroppen utan också för att den ska kunna ta upp andra mineraler. Hunden måste få tillräckligt med mineraler via fodret och i lagom mängd i förhållande till varandra. Obalans är farligare än mineralbrist.

Kalcium är den vanligaste mineralen i hundens kropp. Den bygger upp skelett och tänder, men behövs även till muskler och nerver. Kalcium som finns i bl.a räkor och gröna bladgrönsaker, arbetar tillsammans med fosfor och magnesium och även vitaminerna A, B12, C och D.

Det är framför allt viktigt att balansen mellan kalcium och fosfor bibehålls. För att hunden ska växa i lagom takt och att organen ska fungera utan problem. För unghunden, den dräktiga och digivande tiken är det extra viktigt att kalciummängden i fodret är tillräcklig. Samtidigt är det inte bra om hunden får för mycket kalcium eftersom det dels motverkar upptaget av zink och dels kan leda till att hunden får tillväxtproblem.


 

Fosfor, som finns i äggula, är viktigt för uppbyggnaden av muskler och ingår i många av kroppens viktigaste funktioner, t.ex vid överföringen av energi mellan cellerna. Det aktiverar också B-vitaminerna i kroppen så att de kan verka optimalt. Överskott av fosfor är inte bra eftersom, när det utsöndras med urinen, för med sig en lika stor mängd kalcium som då urkalkar skelettet.

Magnesium är både en mineral och en antioxidant, vilket innebär att den skyddar kroppen mot påverkan utifrån och håller cellerna friska. Den finns i fullkornssäd och inverkar positivt på hjärtat, immunförsvaret och nervsystemet. Aktiva hundar mår bra av ett magnesiumtillskott.

Natriumklorid (salt), behövs för att muskler och nerver ska fungera friktionsfritt. Det påverkar också hundens törst och har betydelse för energiomsättningen, upptaget av kalcium och vattenlösliga vitaminer. Eftersom hunden i princip inte svettas så förlorar den inte lika mycket salt som människan och det är bara när den kräks eller har diarré som ett salttillskott behövs.

Koppar är ett spårämne som inverkar positivt när blod och skelettdelar bildas, men det främjar även hormon- och proteinomsättningen och bildandet av elastin som gör huden elastisk. Överskottet av koppar lagras i levern och i alltför stora doser kan det störa leverns arbete.

Ytterligare ett spårämne är selen, som även är en antioxidant. Selen arbetar tillsammans med vitamin E och har betydelse för immunförsvaret och minskar risken för cancer. Eftersom det kan inverka på kroppens åldringsprocess förekommer selen ofta i seniorfoder.

Spårämnet zink bidrar till mycket i kroppen, t.ex till god kvalitet i hud och päls, att hudskador läker bättre och stimulerad fortplantningsförmåga.


Vitaminer

Hunden behöver 13 olika vitaminer som hjälper den att hålla sig frisk. De finns i grönsaker, frukt med mera och kan vara fettlösliga eller vattenlösliga. Till fettlösliga räknas vitamin A, D, E och K och bland de vattenlösliga kan nämnas vitamin B och C.

Några av vitaminerna är även antioxidanter, t.ex vitamin A. Den stärker immunförsvaret och bidrar till god syn, hörsel, hud och päls och friska slemhinnor. A-vitamin finns i animaliska produkter i form av retinol och i vegetabiliskt foder som karotenoider, där betakaroten är den vanligaste sorten. Morötter innehåller t.ex mycket betakaroten, vilket aldrig leder till att hunden får för mycket A-vitamin eftersom kroppen bara tar upp så mycket som den behöver. Däremot ska du vara försiktig med att ge hunden allt för mycket lever, vilket är rikt på retinol och därför kan ge A-vitaminförgiftning. Även D-vitamin kan vara giftigt vid överdosering, men är viktigt för att hunden ska kunna ta upp kalcium och har därigenom betydelse för skelettet, tänder, muskler och nerver. Till skillnad från människan kan hunden inte bilda D-vitamin genom att vistas i solen utan det måste tillföras genom fodret, t.ex via fisk och ägg.

Ytterligare en antioxidant är E-vitamin, vilket vegetabiliska oljor är rikt på.  Den finns i flera olika former, så kallade tokoferoler. Vitamin E skyddar cellerna i kroppen, stärker immunförsvaret, och bildandet av hormoner samt understödjer bindvävnadens elasticitet och styrka. Det hjälper även vitamin A att verka i kroppen.

Vitamin E kan även förbättra fodrets hållbarhet då det motverkar att fettsyrorna i fodret härsknar och förekommer ofta som tillsatts under namnen E307, E308 och E309.

Den sista fettlösliga vitaminen är K, som stimulerar koaguleringen. Lider hunden av brist på K-vitamin kan den drabbas av blödningar. Hunden kan inte bilda tillräckligt med K-vitamin utan behöver ett tillskott. Förutom i gröna växter finns även en syntetisk framställd variant av K-vitamin som är vattenlöslig. Man behöver inte vara rädd för överdosering eftersom överflödet utsöndras med gallan.


 


Vitamin B finns i flera varianter och finns därför i olika råvaror. Kött, fisk och vete är dock säkra kort. Alla B-vitaminvarianterna verkar som hjälpmedel t.ex vid omsättningen av kolhydrater, fett och proteiner. Även i detta fall behövs ett B-vitamintillskott via fodret och eventuellt överskott följer med urinen ut.

En särskild typ av B-vitamin är biotin, som kan bidra till att hunden får bättre hud och päls. Dessutom inverkar biotin positivt på nervsystemet. Biotin finns som kosttillskott, men förekommer även naturligt i bryggerijäst och äggula.

En annan variant av B-vitamin är riboflavin, B2. Det används som en tillsatts i foder under namnet E101.


 


Det andra vattenlösliga vitaminet är C, askorbinsyra.  Även det är en antioxidant och verkar vid många av kroppens reaktioner. Hunden kan bilda en del av C-vitaminet själv, men den mår inte heller dåligt av ett tillskott då överflödet följer med urinen ut ur kroppen. C-vitamin förekommer också som tillsatts i foder under namnet E300, då det förlänger hållbarheten. Annars hittar du det i persilja, ärtor och gul paprika.


Källa: Hundliv nr2/2008








Av Jenny - 22 januari 2015 08:39

Ja jag tänkte ta och skrapa ytan lite på ett väldigt stort ämne.

 

Hundfoder är ju ett ämne som kan vridas & vändas på i oändligheter, för alla har vi ju olika syn på vad som ska eller inte ska vara i ett foder.

Många går på linjen att hunden är en varg i grund och botten men där kan jag inte riktigt hålla med, då vi har avlat ur den delen så hårt så det finns inget kvar i våra familjehundar.

Hunden är ju en carnivor , en köttätare ( men kan även räknas in som omnivor-allätare) 

I vilt tillstånd skulle den även fått i sig frukt,bär och grönsaker via bytesdjuren, men nu kan inte våra familjehundar välja sin egen mat utan därför måste mansom ägare ge den alla nödvändiga näringsämnen via hundmaten.


Det finns väldigt många självutnämnda experter i detta ämne sådana som sitter och bara läser men aldrig har gått på en kurs eller föreläsning om näringslära, de som läser på olika hemsidor och tar dessas upplevelser & text & gör dem till sin egen.

 

Jag sitter nu inte och säger att jag är ngn expert i detta( för det är jag absolut inte) utan jag bara delar mina egna åsikter.

Idag så är det ett väldigt stort utbud på just hundfoder, man kan rent av kalla det en djungel, för det bara kommer mer & mer foder ut på marknaden så det är inte lätt att vet just vilket foder man ska välja.

Men jag säger alltid:

- Vänd på påsen & läs vad som finns i !

Priset är ju en stor faktor för många, det måste vara tex billigt eller det måste vara dyrt för då är det bäst.

Jag säger nog nja i detta läge, ett billigtfoder säger sig lite själv vad som finns i påsen & hur mkt arbete och proces som ligger bakom.

Sedan innebär det inte heller att ett dyrt foder är det som är bäst men det ligger oftast större engagemang bakom, större kunskap om vad våran tamhund behöver.

Det finns mkt man ska tänka på i denna foderdjungel!

Vad vill jag ha ut av mitt foder? Vill jag plocka stora högar efter min hund? Tränar jag mkt med min hund? Tycker jag om att mata " på sidan om"? Har min hund ett stort energi behov? Fungerar detta på alla mina hundar i flocken? Är min hund överviktig? Är min hund undernärd? Dricker den mkt?Är min hund Kräsen? Mm

     Ngn att tänka på om du matar på sidan av!

  

Några av frågorna man kan ställa sig sjäv när man står framför foderhyllan i butiken.

Be personalen om hjälp om du känner dig villrådig för de finns där av en anledning & ni kan med stor sannorlighet klura ut tillsammans vad just din hund behöver.


Jag tex tycker inte att man ska byta foder titt som tätt då de inte har samma process eller sammansättning vilket kan göra att hunden mage knorrar ur, många tycker att man ska absolut byta foder för då härdas de.

Jag brukar säga att det tar minst 2 15kg säckar på mellan stor hund innan du märker skillnad vid tex ett foderbyte.

Men det finns 3 riktigt stora sätt att se om just ditt foder är bra.

1 Avföring! Plockar du mer än vad du matar? Då matar du antingen för mkt eller så kan hunden inte ta åt sig av just det fodret. Är det löst/kladdigt? Avföringen ska vara fast, fick höra av en veterinär på en föreläsning att en hunds avföring ska vara som en välrullad cigarr..Och det stämmer bra tycker jag.

2 Klor & trampdynor! Hur ser trampdynorna ut? Är de spruken och har en tendens att få hunden att halta, ja då saknas det antagligen ngt, klorna spricker de? Ja samma där. Ngt saknas, hunden får inte i sig det den behöver för att klara av vårat underlag.

3 Pälsen! Mjäll? Dåligt färg pigment? Klåda? Ja då behövs det antagligen ngt mer.


Det finns ju många tillskott att ge om man märker att ngt är "fel" Men be alltid om hjälp av ngn som kanske vet mer innan du börjar expremintera med olika tillägg. För ett " bra" foder innehåller kanske ngt redan i specefik dos, då kanske det inte är ngt du bör tillägga tex.


Jag brukar tex vid fällningstider & på vintern ge lite extra av Omega 3 & Omega 6 i form av laxOlja.

Det hjälper till att hålla trampdynorna mjuka vid salt & sand på vintertid, och det hjälper päslen att hålla sig (bättre kvalité) när det är dags för byte av vinter päls till sommar päls.

  Laxoljan finns oxå i en uppsjö av olika märken välj den som du tycker passar din hund.


Men ngt man bör ta sig tid att kolla upp när man ska välja foder till sin fyrfotadevän är iaf vad påsen innehåller!

Bara för att det står 30% protein & 22%  fett så bör man se efter vad det är för sorts protein källa det är, för det är lika mkt protein i gummi & näbbar & klor ifrån kyclingen som i kött, fisk, ägg, mjölk, sojabönor, baljväxter och majs. 

Ofta sägs det att ägg är den bästa proteinkällan.


Men det som finnas i ett foder är:

Fett

Protein

Kolhydrater

Vatten

Mineraler

Vitaminer

Dessa ingridienser bör vara välbalanserade i ett foder för att hunden ska kunna tillgodogöra sig det.


Många rycker på axlarna och trampar in i sin lokala livsmedelsbutik och bara greppar en påse då de sett reklam, för visst är det väl så Reklamen innbär att det fungerar för jag såg det på Tv ;)

Jag säger nu inte att fodret som ligger i din livsmedels butik är dåligt men kanske inte heller det bästa.

Så Läs På Påsen och se till att det ingridienser som en hund kan tillgodogöra.


Våra hundar är ju oxå individer så det som fungerar på mina hundar kanske inte alls fungerar på dina! Utan man måste utgå ifrån sin hund/ar vilket kan innebära att man måste testa sig fram men det man måste ha i åtanke är att man inte ser resultat på 2dagar!

Tex här hemma så ger jag 2 olika foder, JumJum & Fia behöver inte samma protein & fetthalt som Zenyatta då hon är en mer aktiv hund och "bränner" av sig fodret fortare.


Sen finns det ju de hundar som inte kan äta torrfoder eller en ägare som inte vill ge sin hund torrfoder, då är allternativet kött/förskfoder/barf.

Där tycker jag att det krävs en stor kunskap om vad som behövs tillsättas för att det ska bli just ett helkomplimenterat foder.


Som sagt detta är ett ämne som kan diskuteras om i oändligheter, men detta är ett "skrap" på ytan av isberget =)


Men var aldrig rädd för att fråga eller läsa på om just ditt hundfoder.

















Av Jenny - 21 januari 2015 16:19

Things that make you nod your head...

         

And then we have The Minions, they are a smart bunch!!

     

Av Jenny - 21 januari 2015 14:04

Här kommer en liten presentation av basenji nr 2, som flyttade hem till oss januari 2013.

     

Det här är Sundevil´s Zenyatta, hon är namne med den världskända  galopphästen Zenyatta.

Lilla Sessan som hon ibland kallas är en tjej med mkt spring i benen & ett jaktintresse som är enormt!

Rör det sig så går det att jaga, bilar, mopeder,cycklar,fåglar,katter men det största bytet är släpvagnar...

Ja denna lilla tjej slänger sig handlöst efter släpvagnar, hon är inte rädd över huvetaget =/

Men jag ska ta det från början.

När jag träffade "Sessans" mamma Saffy så var det på Österbybruks utställningen 2012, det var den absolut coolaste hund jag träffat, jag pratade med Saffys ägare & då blivande uppfödare till vårt lilla troll, Pappa Myran träffade jag senare det året på Högbo utställningen som går av stapeln här uppe i Sandviken, detta var en riktig charmör! Myran & jag diskuterade länge om det var köttbullar eller kyckling som var det godaste godiset att få i utställningsringen.


Pratade då igen med med blivande uppfödaren då Saffy & Myran ägs av samma person =)

Zenyatta kommer ifrån kenneln Sundevils i Upplands-Väsby i Stockholm, uppf Michellé O.


 Pappa Myran    Mamma Saffy

US CH Se uch NordJw-07                       US CH Meisterhaus Signet Out Of Your League
Dipop Red Dancer



När Michelle talade om för mig att parningen var gjord så väntade vi med spänning på resultatet. Ja och resultat vart det 6st små röda knorrsvansar.

3 pojkar & 3 flickor, och en av dessa tjejer skulle landa här.

Jag åkte ofta över till Michelle med kameran i högsta hugg så fort de var redo för att få främande, det var så otroligt spännande att få följa dessa små liv!

När 8v äntligen hade gått så var det dags för mig att ta Den resan till Upplands-Väsby för att hämta hem vår lilla "Sessa"

JumJum var väl inte allt för förtjust när denna lilla krabat satte sina tassar i huset, men det tog inte lång tid innan han inte kunde motstå denna söta lilla dam.

Idag är Zenny 2 år och har vuxit upp till en vacker tik, som i år ska få visas i vänster varv hon med.

Att hon inte vistats så mkt i ringen år 2014 var pga mitt intresse & att hon varit extremt omogen vilket gjorde mitt beslut att vänta mkt lättare.

Ja som med Jumjum så finns det oändliga historier om Zenyatta & en uppsjö med bilder.

                 





Av Jenny - 20 januari 2015 19:45

Idag har det planerats Inför Antons kommande födelsedag.

 

Både via telefon & finfrämande så har vi planerat, han fyller ju faktiskt 14, han kommer att bli en liten fjortis eller ja kanske inte en sådan liten han är ju faktiskt 1,80 =)

Så på söndag så samlas vi, vänner & släkt, det kommer att bli fullt hus, både här & i pulka backen.

Presenterna är redan införhandlad och jag ser fram emot att se hans min då han ska öppna sina paket på morgonen då han detta år är helt ovetande om vad som finns i paketen .


Jag kan inte riktift förstå att åren har gått så fort, tyckte inte alls det var länge sedan jag ringde till Camilla & sa att

-Nu kommer vi med hundarna för mitt vatten har gått, kl var 04,00 en fredags morgon.

Minnena bara strömmar när man tänker på denna tidpunkt och detta var faktiskt snart 14år sedan.

( Men jag har ju absolut inte åldrats en dag)


Nu väntar jag bara på att sonen ska bestäma vad han vill bjuda på, om det ska bli den smarriga smörgåstårtan i från hans favorit mat tant Carina eller om vi ska ge oss på att baka tårta..Ja jag hoppas på det första då jag är hopplös på att baka, fast jag kan ju erkänna att det inte blir jag som landar framför bänken med allt som en tårta hör till utan att det faktiskt blir bagaren här hemma, Mattias som kommer att göra dem =)

Men smörgåstårta slår ju vanlig tårta så jag tror han kan bli nedröstad i det här fallet.

Vanlig tårta kan vi ju alltid köra när Melody fyller år vilket hon gör nästan på dagen en månad efter Anton.


Hua mina barn börjar bli stora, tur att de alltid kommer att vara små i mina ögon.

 







Av Jenny - 19 januari 2015 14:19

Ja det är jag idag =)

Ja jag är alltid stolt över mina barn men idag lite extra över sonen.

Anton har inte haft den lättaste skolgången sedan han började skolan, då inte bara pga koncentrations svårigheterna utan att det har bytts lärare varje halvår & att han vart utsatt för mobbing i 4an.

När Anton började i skolan så började han i en 123a allts det var 1or 2or & 3or i samma klass.

Anton tyckte då att det var mkt roligare att titta på vad 3orna gjorde än att hänga med i sin egen klass, vilket jag ibland kan förstå =)

När de sedan flyttades upp i 2an så var det dags för ytterligare en ny lärare men de tänkte till ( I min mening) och separerade klasserna så det vart "rena" klasser, samma åldersgrupp.

Vid jullovet i 2an så var det dags att igen byta lärare *suck* Denna lärare var dock under all kritik då hon valde att blunda när några killar i Antons klass började mobba han, vilket gjorde mitt val att ta han ifrån Fritids var så mkt lättare! Han var nu inne på sin 3je lärare.

När det sedan var dags att börja i 3an så var det dags för ytterligare en ny lärare =(

Fast denna lärare var det ordning & reda på! Hon visste precis hur barn med Add & Adhd skulle tas, detta år flöt på i lugnt tempo och mobbarna hölls i schack! denna lärare hade de hela 3an.

Men själv klart så valde hon att inte följa klassen upp i 4an utan valde att ta de som kom upp ifrån 6års.

Ja så när det var dags att börja i 4an så var det dags igen...En ny lärare =( Och denna lärare kunde inte styra denna "aktiva" klass hon bad om hjälp vid ett av våra möten (av rektorn) , hon erkände att hon inte klarade av klassen över lag, jag kunde tyvärr inte tycka synd om henne vid just detta tillfälle, men idag när jag sitter med facit i handen så kan jag tycka att det var rent för djävligt att hon inte fick den hjälpen hon behövde, både för hennes & barnens skull!. Det var ett antal möten under första terminen med lärare, rektor, sjuksyster & kurator. Inget vart bättre.

Då tog vi beslutet att byta skola, vilket var det bäste vi gjort! Mobbarna försvann & Anton fick hjälp med koncentrationen och självkänslan, för den hade han ju tappat pga totalt inkompitenta lärare & annan personal!

Nu var vi på banan igen, både Anton & vi som familj då det tar mkt på krafterna när man går & oroar sig för hur det går i skolan.

Nu går han i 7an och allt flyter på, visst vi kämpar med latmasken som gärna visar sitt smala ansikte när det kommer till läxor fast det är ett sådant minimalt problem som avhjälps med ett jätte bra samarbete mellan mig & Antons lärare!

Men idag så var det en sådan liten sak som gjorde att jag sträckte på mig lite extra som förälder =)

Efter att ha hämtat Melody i skolan så var det dag satt hämta Anton då de slutar med 10min mellanrum, Antons sista lektion är på måndagar gymnastik & det innebär skridskoåkning på Göransson´s Arena här i Sandviken, vilket ligger bara ett stenkast ifrån skollan där båda barnen går.

Melody & Jag sitter i bilen och väntar när vi ser att han kommer ut genom dörren med sina väskor ( en med datorn i sedan den med skridskor,hjäl,handskar i) sedan bandyklubban i den andra handen, sedan bara tvärvänder han när han har gått ca halva vägen till bilen.

Både Melody & jag undrar vad han ska göra...

Jo han ska hålla upp dörren in till hallen åt 2 kvinnor som kommer fullastade med prylar, vad jag gissar är till kaffeterian =)

Så min älskade son vänder på klacken för att hålla upp dörren åt ngn annan =)

Hur många blivande 14åringar gör det?? Ja han var ju inte den enda som gick ut genom den dörren kan jag ju bara påvisa.

Så vid detta tillfälle så inser jag att jag har gjort ngt rätt i hans uppfostran ( får väl ta åt mig lite).

Mina barn (bör tilläggas) gör mig stolta varje dag, de plockar undan efter sig vid frukost, lunch & middag. De städar sina rum, slänger sopporna utan att änns blivit tillfrågad. Dessa små saker gör mig så glad & stolt som mamma!

Men idag var det Anton som gjorde att jag sträckte lite extra på mig som mamma =)

               

  Mina privata bilder (på barnen & hundarna) får INTE kopieras utan min tillåtelse!!






Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<<
Januari 2015 >>>

Presentation


Hej och välkommen!
Här bloggas det om allt mellan punkt & komma.
Uppehåll & aktiv, ja det varierar. Ibland faller lusten in för att inästa stund hindrs av tidsbrist. Men med tålamod och fantasi så kommer det att bloggas på.

Arkiv

Senaste inläggen

Tidigare år

Fråga mig

0 besvarade frågor

Allmänt


Ovido - Quiz & Flashcards