Direktlänk till inlägg 31 mars 2015

Luktsinne

Av Jenny - 31 mars 2015 09:04

Att vi människor känner över 10 000 dofter det vet kanske många, men att en hund känner 40 ggr mer dofter gör att man faktiskt funderar på hur de känner vid tex parfym dofter, cigarett rök m.m


                                               

Jag är ju en av många som får huvudvärk av allt för starka dofter, så här hemma bärs det sällan parfym utan det är en mild deo och ett milt doftande mjukmedel till tvätten. Men om jag tycker att det är milt, vad tycker egentligen mina hundar? 

Ngt jag vet att inte mina hundar tycker om är cigarett rök, de lyfter på läppen och visar tydligt vad de tycker, Jumjum kan to.m säga ifrån om en rökare som precis har släkt sin cigg försöker att klappa han.


Det diskuteras ofta runt utställningar hurvida en domare ska göra om denne är en rökare, ska denne vänta med att röka tills bedömningen är klar eller spelar det ingen roll?!?

Ja jag som har cigarett känsliga ( om man nu kan uttrycka sig så) hundar skulle ju uppskatta om domaren kunde vänta till bedömningen är klar, men det är ju inget man kan begära.

                                                  

   


Jag som icke rökare kan ju inte säga att det luktar mer eller mindre om man röker ute eller under en köksfläkt, men man kanske ska ha i åtanke på vad hundens luktsinne registrerar..


Hittade en bra artikel an just Hundar & deras sk passiva rökning:

Hundar och passiv rökning

 

De senaste åren har många lagar kommit som förhindrar rökning ute bland allmänheten. På begränsade offentliga platser såsom caféer och krogen är rökning numera förbjudet. Dessa lagar har tillkommit för att vi människor ska kunna arbeta eller roa oss utan den förhöjda sjukdomsrisk som andras vanor för med sig. Det många dock inte tänker på är att även våra husdjur påverkas av passiv rökning och till skillnad från oss människor har djuren sällan chansen att gå undan.


Vilka är riskerna med passiv rökning?

Tobak innehåller mer än 4000 olika kemikalier, däribland formaldehyd, arsenik och inte minst nikotin. Nikotin är ett väldigt giftigt ämne som förutom i cigaretter och snus, används bl.a i insektsmedel. Röken från cigaretter innehåller flera hundra olika gifter, varav 40 är direkt cancerframkallande.

Hundar har länge använts inom cancerforskningen på grund av deras likheter med människans sjukdomsorsaker men ändå har det inte pratats om hur hundar faktiskt påverkas av passiv rökning i sina hem.

Visserligen lever hundar ett kortare liv än vi människor och utsätts därför för de skadliga ämnena under en kortare tidsperiod, men å andra sidan har de oftast en betydligt mindre kroppsstorlek som ska ta hand om de skadliga ämnen som följer med passiv rökning.

Cancer

Studier gjorda på hur hundar och katter påverkas av passiv rökning har bl.a gjorts av University of Massachusetts och Tufts universitet.

De kom fram till att risken är 60% större för att husdjuren drabbas av lungcancer i ett hushåll där rökning förekommer än i ett rökfritt hem. Långnosade hundar som t.ex Collie och Dobberman löper dubbelt så stor risk att få nasal cancer, alltså cancer i nosen.

De långnosade hundarnas risk för cancer i nosen beror på att de cancerogena ämnena som släpps ut i luften fastnar i nosen på hundarna. Väldigt få av de hundar som utvecklar denna sorts cancer överlever längre tid än ett år.

Hundar med kort nos har visserligen en mindre risk att drabbas av cancer i nosen än sina långnosade vänner men på grund av den korta nosen, är inte ytan som filtrerar ut de skadliga partiklarna så stor och det blir istället en större ansamling direkt i lungorna. Dessa hundar har en 1,6 gångers förhöjd risk för att utveckla lungcancer mot hundar i rökfria hem.

Andra risker

Bortsett från riskerna med att hunden andas in skadliga ämnen finns det andra biverkningar för hundar när det gäller rökning.

- Förlamat luktsinne

Hundens fenomenala luktsinne som kan registrera mängder av luktmolekyler består bl.a av små ”cilier” som sitter inbäddade i skyddande slemlager. Dessa cilier förlamas av nikotin, vilket får till följd att hundens luktsinne avsevärt försämras! Lyckligtvis släpper förlamningen efter ett par timmar men då kan skadan redan vara skedd om ni t.ex deltar i en spårtävling.

- Besvär i luftvägarna                      Hund som hostar

Är hunden utsatt för rök påverkar det även luftvägarna. Astma förekommer hos hundar och även om passiv rökning kanske inte är huvudorsaken kan astman bli värre av att hunden utsätts för passiv rökning.


- Partiklar i pälsen

Partiklarna från rökningen landar också i hundens päls och bildar med tiden en stor ansamling av skadliga ämnen. När hunden slickar sig får den i sig dessa ämnen vilket långsiktigt kan skada matspjälkningen.

- Äta fimpar, nikotintuggummi m.m

Nikotin förekommer i betydligt fler produkter än i cigaretter vilket vi kanske inte alltid tänker på. Det finns bl.a i snus, tuggtobak, nikotintuggummin, -plåster och insektsmedel.

Speciellt nyfikna valpar ligger i riskzonen för att äta dessa produkter och kan redan efter 2-4 cigaretter påvisa tecken på nikotinförgiftning. En dödlig dos nikotin ligger på ungefär 10 mg nikotin per kilo hund men redan vid 5 mg/kg finns en tydlig risk för förgiftning.

Har hunden ätit mindre mängder cigaretter eller snus och snabbt får behandling ser prognosen god ut, veterinären ger ofta hunden dropp och låter därefter hundens kropp absorbera nikotinet. Vid större mängder då hundens liv kan vara i fara kan veterinären behöva framkalla kräkningar, magpumpa hunden eller ge den aktivt kol för att stoppa upptagningen.

Skydda din hund!

Bästa sättet att skydda sin hund från dessa hälsorisker är självklart att sluta röka, men om det inte är möjligt så bör du låta bli att röka i huset eller andra instängda utrymmen som t.ex i bilen. Se till att hunden utsätts för tobaksrök och nikotinprodukter så lite som möjligt.

Det hjälper även att borsta och tvätta ditt djur då detta får bort partiklarna som hamnat i djurens päls.

E-cigaretter

Numera är det många som röker e-cigaretter eftersom de inte påverkar omgivningen med den giftiga röken. En e-cigarett är en batteridriven produkt som har en vätskebehållare innehållande bland annat nikotin. När den röks omvandlas vätskan till en fin dimma som rökaren drar i sig. E-cigaretter säljs med tobakssmak men även olika smaksättningar förekommer.

E-cigaretterna innehåller tillräckligt med vätska för att kunna rökas flera gånger. Det finns också påfyllningsflaskor med så kallad e-juice att köpa. Nikotinhalten i både e-cigaretter och påfyllningsflaskor blir därför rätt hög. En e-cigarett innehåller mellan 6 och 24 mg nikotin och påfyllningsflaskan innehåller ännu mer. Det är dödliga halter för mindre och mellanstora hundar.

Se därför till att förvara e-cigaretter och påfyllningsflaskor utom räckhåll för hundarna!


Källor: Environmental tobacco smoke and canine urinary cotinine level av Elizabeth R. Bertone-Johnson, Elizabeth Procter-Gray et.al, University of Massachusetts 2008.

Passive smoking and your Pet av Paul Stevenson, K9 Magazine.
The Risks of Secondhand Smoke in Dogs.
Smoking and Pets av Pets Are Wonderful Supppport, 2009.
Chemotherapy for dogs
Cancer hos hund på spåren
Etologiboken av Ingrid Tapper, 2004, ISBN: 91-518-4327-7
www.petpoisonhelpline.com


Mkt av det här vet vi ju redan men har vi verkligen tänkt på vad våra tillsatta dofter gör med våra fyrbenta vänner?

Självklart så kan vi inte leva i en "parfymfri" miljö, men man kanske kan tänka sig en gång extra innan man använder en väldigt stark parfym eller tänder en cigg i sin hunds närvaro??


Informationen är hittad hos:

http://glanna.se


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny - 25 mars 2023 17:39

              Under detta mäktiga tifo stod vi när MFF möte Hammarby i Cup finalen 2022 på Tele 2 Arena. Det blev varmt kan bara tilläggas.       Mäktigt Skåne tifo!           ...

Av Jenny - 23 januari 2023 19:18

Innebar för min del utökade arbetsuppgifter. Jag som inte flugit allt för många gånger i mitt liv fick en hel del resande under bältet i slutet av 2022.   Kiruna*3 Lycksele*2 Kalix*1   Jag har stötat och varit med och byggt upp 2 nya bu...

Av Jenny - 12 januari 2023 19:00

I måndags kom de glada nyheterna -Dottern blir uppflyttad till Dam Juniorerna (F19) , tjejen som går all in när det kommer till att spela och att titta på sporten, hon som aldrig säger nej till en xtra träning eller en xtra match, hon som alltid stä...

Av Jenny - 27 februari 2022 17:33

beslut är oftast just det, tuffa! Men så också de som är rätt just där och då. Jag har nu i några år velat fram och tillbaks om huruvida vi ska skaffa en hund till eller om jag ska låta hunderiet rinna ut i sanden.   Jag älskar att ha hund och ...

Av Jenny - 25 februari 2022 17:15

Ja det är vad dottern fyller idag... Jag menar 15 år.... Satan vad tiden går fort! Men jag älskar verkligen att se båda mina barn växa och utvecklas, se dem ta steg för steg i sin utveckling och sin självinsikt.   Grattis älskade unge!     ...

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2015 >>>

Presentation


Hej och välkommen!
Här bloggas det om allt mellan punkt & komma.
Uppehåll & aktiv, ja det varierar. Ibland faller lusten in för att inästa stund hindrs av tidsbrist. Men med tålamod och fantasi så kommer det att bloggas på.

Arkiv

Senaste inläggen

Tidigare år

Fråga mig

0 besvarade frågor

Allmänt


Ovido - Quiz & Flashcards