Alla inlägg under maj 2015

Av Jenny - 5 maj 2015 19:59

Idag blir det mer av ett gruppinlägg då jag på min "raslista" hade 3 hundar i från Vinthunds Gruppen.

Nämligen Greyhound, Afghan & Italiensk Vinthund =)

                                       


I Grupp 10 finns även: Saluki, Irländsk Varghund, Magyar agar, Skotsk Hjorthund, Sloughi, Borzoi, Chart polski, Asawakh, Galgo espaniol, Whippet.

Men det är de tre översta som har landat närmast mitt hjärta, fast där finns det självklart utrymme för flera raser =)


Grupp 10 är en liten och relativtliten grupp som består av olika varianter av snabba jakthundar. Raserna användes ursprungligen för hetsjakt där hunden själv, eller i grupp, jagar ikapp bytet och nedlägger det, en jaktform som är förbjuden i Sverige. Numera används några av raserna för hundkapp men de flesta är rena sällskapshundar./ skk

Det finns många aktiviteter för vinthundar t.e.x Lure coursing.

Eftersom vinthundar har en stark egen vilja så är det inte lätt att få den till en riktig lydnadshund men att använda den till e.x agility och rallylydnad är det inga problem med.

Klickerträning är också bra för många vinthundar, dessa hundar tycker om att göra olika saker men nöjer sig även bara med att få "explodera" i fart på en åker för att sedan få komma hem och sträcka ut sig på soffan =)

Om ni inte vet vad lure coursing är så är det när t.e.x greyhounds springer efter en trasa eller liknande och den som kommer först vinner.

Men det finns även rundbana, men det tänker jag skriva ett eget inlägg om.


Men inom rasen greyhound kan man säga att det finns 2 olika typer, utställnings hunden och kapplöpnings hunden.

De ser helt olika ut och är 2 helt skillda individer när det gäller temprament.

Kapp greggen är ett rent muskelberg, den har ett mer framåt sätt och i mitt tycke ett mer avslappnat sätt.

Utställnings greggen är en mer reslig typ och inte lika avslappnad kan tyckas.

Oftast så förknippas vinthundar med att vara rädda - för de darrar ju, men det har inte med rädsla att göra utan de de korhåriga hundarna "vibrerar" för att hålla musklerna varma och det är inte bara vinthundar som gör så.


Att en hund inte alla gånger går fram för att hälsa har inte alla gånger med rädsla att göra utan faktiskt till ja jag skulle nog säga 90% inte vill, de är nonchalanta, de väljer vilka som är intressanta nog att hälsa på, och nu är detta i min syn generelt över alla raser.

Men en vintund kan visa det kanske en aningen tydligare men pga deras "magra" uppsyn så tas de som rädda.

Men finns det ngt vackrare än att se en vinthund oavsett ras sträcka ut sin kropp & sina ben på ett fält?

                                                  

               



Av Jenny - 5 maj 2015 14:15

Jaaa nu fick jag det där samtalet som jag väntat på, det som gör att det kommer att göraså att vi får som vi vill!

Nej det har inget att göra med mitt nuvarande hälsotillstånd, utan ngt helt annat =) Inte heller ngt nytt jobb.

Utan ngt helt annat.


Nu är det iaf bestämt att det blir av , den 22maj så är det dags. Så som det ser ut just nu så blir hela dagen uppbokad, vilket är mindre kul, men när resultatet kommer så kommer vi troligen att bli super nöjda.

Ja hoppas kan man ju alltid...

Vi har väntat en tid på det här och idag så ringde de, äntligen.

Så imorgon ( snabba vändor) blir det till att åka på ett snabbt möte för att gå igenom det som behövs, sen så...

( gnuggar händerna av förtjusning) Jag to.m nynnar ...

Men det ända är att behöva väääänta, det är ju inte riktigt min grej, men det är bara att fint vänta..& vänta ...& vänta....

Men vad är det man säger..Den som väntar på ngt gott kan aldrig vänta för länge..Eller ngt sådant



Men vad händer annars idag då?

Ja jag har iaf haft frukost främmande =)

Så jag var iväg till Ica efter att ha lämnat av dottern i skolan, för att handla lite gott pålägg och nygräddade frallor, det är ju inte alltid jag äter frukost , är så grymt dålig på det och det är en av de fel man oftast gör när det gäller vikt, upp & ned gång, man ska ju inte hoppa över mat utan man ska äta var tredje timme , lite och röra på sig mkt, men det är ibland lättare sagt än gjort ;) För här slarvas det hej villt med måltiderna ( mina).

Men idag så åt jag iaf frukost, vem var här? Nej ingen älskare, jag är så förälskad i min man så jag behöver inte hitta ngt på sidan av ;)

Nej för att vara lite seriös nu då så var det min storasyster som kom över då hon denna veckan är uppe här på sina egna små äventyr =)

Hon tyckte att jag behövde få prata lite till om allt som snurrarar runt mig just nu. Och det är jag är otroligt tacksam för. 

Med så mkt kunskap & lugn som hon utstrålar så gör det att jag känner mig lugnare och inte lika orolig. För även om det ser bra ut, ingen spridning och säkert en ganska vanlig op så finns ju alltid den där oroskänslan med att sövas..


                                                     

                                 Jag fick även denna söta lilla nyckelring =) 


Jag säger det igen, är så otroligt glad att hon hittade tillbaks in i mitt liv då vi inte har haft ngn större kontakt på de senare åren. Men det är ju sådant som händer, men det ändras ju lite nu vilket jag är glad över.


Nu måste det tas tag i de vardagliga sysslorna, plocka ihop tvätt , laga mat,gå ut med hundar, ja ni vet de där måste sakerna =)






Av Jenny - 5 maj 2015 05:45

För ett tag sedan så fick jag en fråga på Fb där jag skulle rada upp mina 5 favorit hundraser och sedan nominera vidare, ja det var nog många av mina "hund" vänner som fick den =)

Så nu tänkte jag köra vidare på den och ta lite rasbeskrivning på dessa raser mm. Jag kommer att ta basenjin sist fast den rasen som idag ligger mig varmast om hjärtat =)


Hund nr 2 på min lista är Dvärgpinchern.


Så där tänkte börja: Dvärg pincher ( DP, Pinne, miniature pinscher)

                                                  
          

Dvärgpinscher är en underbar ras, men inte en hund för alla. 
En Dp lämpar sig bäst till en vad beträffar hund relativt erfaren hundägare/ person.

En Dp är kvicktänkt, intelligent, nyfiken och har ofta en egen uppfattning om hur saker och ting ska göras, 
den är snabb att finna och utnyttja sin ägares svaga punkter om vi inte är uppmärksamma, så som ägare bör du ha en stor skopa humor och ha tålamod och variation =)

                                                  
                           

En Dvärgpinscher har en mycket stor tilltro på sin egen förmåga och rör sig gärna över stora ytor långt ifrån föraren när den är lös. 
Så det är bra att du som ägare till en Dp tidigt tränar din hund på att den gör säkrast i att hålla reda på dig. . .

En Dp ser sig själv som en stor hund, så om du letar efter en liten hund som du tänker klä upp som en docka & bära runt på armen, så kanske inte Pinnen är just rasen för dig.

Som Dp ägare bör man vara väl medveten om rasens krav på att det finns en klar och tydlig rangordning i flocken/familjen. 
Är man inte ur hundperspektiv en tydlig och rättvis ledare kan Dp snart försöka ta över ansvaret
och träda in som flockledare. Var aldrig rädd för att fostra & tillrättavis när din hund gör "fel" för även om det är en liten ras så måste du som ägare fostra.

Så bäst i att ha i åtanke är att det är en stor hund i ett litet format =)

                                    

En Dp kräver ett visst mått av såväl fysisk som mental träning för att må bra.

Där kan jag erkänna att även om jag som urbiten hundägare fick se mig "slagen" Jag älskar denna lilla ras, men vissa kräver mer än andra, så jag tog då mitt beslut att lämna min Dp vidare till en tjej som brinner för lydnad & agility.

Jag såg mina brister i att inte kunna ge min Dp det han behövde, vilket ledde till mitt beslut =)

Ett beslut jag absolut inte ångrar, men visst suger det i valp tarmen när man ser dessa små knyten..


Med barn är Dvärgpinschern helt underbar, så är ni en aktiv barnfamilj som tycker om ute livet i skog och mark så är Dvärgpinchern kanske rasen för er om ni vill sikta in er på en mindre storlek av hund.


Dvärgpinchern kommer ursprungligen ifrån Tyskland,där den som pinschern har dess traditionella uppgift varit att fånga möss & råttor.

Dp´n är en miniatyrkopia av pinchern mer än vad den är en dvärgvariant.  Dvärgpinschern hör till en av de populäraste hundraserna världen över =)  


Jag skulle kunna lägga upp så mkt ang raserna som jag listade men får nog hålla i mig lite så att det inte blir för långrandigt.


Men mitt råd till alla er som är i valpköpar tankar, ta kontakt med en uppfödare inom den rasen ni är intresserad av, åk dit och hälsa på, ta er tiden att få hälsa på vuxna individer, ställa massor av frågor!

För visst kan du & familjen läsa på mkt, men det absolut bästa sättet att få veta om detta är just rasen för dig/er är att fråga en uppfödare ( kanske en som har hållit på i några år)och kanske få kontakt med ngn av dennes tidigare valpköpare.  


                                                  
         


   


                             

Av Jenny - 4 maj 2015 09:23

Ja idag är det den första dagen på en ny vecka.

Ni vet den där dagen som kommer efter Söndagen, den där dagen som oftast startas med en extra lång suck när väckarklockan ringer =)


Ja idag är det verkligen en sådan dag för mig, en sådan dag där jag egentligen bara skulle vilja ta mina hundar & krypa upp i soffan och bara vara tills det är dax att hämta Lill Lärkan & hennes kompis i från skolan.

Men som i vanliga fall så vet jag att det inte kommer att bli så...

                                                  
    


Efter att ha spenderat en hel dag på Gäkk´s inofficiella hundutställning i Boloungerskogen i går, så ska jag inte vara sen på att erkänna att jag är segare än vanligt idag, men vad gör det om 100 år?

Tididgt upp & sent i säng, ja så kan det gå.

Men det är ju ngt som är kul, att träffa en massa trevliga människor & se en massa vackra hundar. Vädret var inte perfekt, men det regnade iaf inte och när solen väl tittade fram så värmde den på bra!


Det som står på dagens To Do lista är ju saker som jag kan göra imorgon men jag hatar att skjuta upp saker å ting så det är lika bra att ta tag i det...

Men den där soffan ser väldigt inbjudande ut måste jag nog säga... Men men upp å hoppa...

                                                  
     


Så nu är det bara att ta sig i kragen och fortsätta, för jag måste ju erkänna att jag har tagit en liten paus i pysslandet för att skriva några rader här =) Men när man väl sätter i gång så brukar det gå undan, jag har ju redan hunnit damma, bäddat & damsugit på ovanvåningen.

Tvätt maskinen går med omgång 2 & torktumlaren jobbar med första.

Ja det är det absolut det bästa köp vi har gjort!! Att tvätta i egna maskiner som görs ren och sköts, gentemot tvättstugans som inte städas eller görs ren efter en tvätt, plus att man aldrig vet vad som tvättasts innan, sist så var det ngn som tvättat en massa hundplädar så det var fullt med hundhår i maskinerna =(

Inte så kul när vi skulle slänga in våra kläder, så det vart ju till att skölja ur dem först....

Ja visst jag har hundar, men jag sköljer alltid maskinen efter jag tvättat ngt som jag vet kan innehålla lite extra mkt hundhår!


Nu dags att sätta fart, annars så vet jag att det jag har planerat att göra inte blir gjort & då blir det samma visa i morgon....


                                                                          



Av Jenny - 2 maj 2015 17:43

Ja nu har vi ju grillat några lördagar men idag var det dags att testa ett nytt recept igen.


Ingredienser
  • 600 g fläskfilé
  • 4 st tunna skivor parmaskinka
  • 1 kruka färsk salvia
  • 1 kruka persilja
  • 0 .5 dl starkvin, t ex sherry eller madeira
  • 3 dl kalvfond
  • 2 dl vispgrädde
  • tandpetare
  • 600 g potatis
  • 2 st schalottenlökar
  • 300 g championjoner
  • smör till stekning

Koka potatisen.

  • Putsa fläskfilén och ta bort alla senor. Skär sedan fyra lika stora bitar av fläskfilén, ställ sedan köttbiten på högkant mellan två bitar plastfilm eller bakplåtspapper och klappa till köttet med en stekpanna så att det blir fyra platta bitar kött.
  • Strimla sedan salvia, ca en halv kruka.
  • Lägg ut en platt bit fläskfile, salta och peppra, lägg sedan en skiva parmaskina och toppa med lite fint skuren salvia. Rulla sedan ihop rouladen och avsluta med en tandpetare rakt igenom för att hålla ihop den.
  • Hacka löken fint och skär ner championjonerna.
  • Stek sedan rouladerna i smör, när de fått färg, slå på champinjonerna och löken.
  • Fortsätt med sherry och låt den koka upp så alkoholen försvinner.
  • Slå sedan på kalvfond och grädde.
  • Vänd på rouladerna med jämna mellanrum och låt såsen koka ihop och tjockna.
  • När potatisen kokat klart, pressa den genom en sil eller i en potatispress.
  • Hacka persilja fint och servera med kött, potatis och rikligt med sås samt persilja på toppen.

Det var jätte gott =)


                                                  
          Lånad bild



Av Jenny - 2 maj 2015 09:30

Att ha ett stort engagemang är ju bra, men när är det riskt för att det blir för mkt? 

Kan man ha för mkt?


Vart drar man gränsen? Ja det är ju olika för oss alla skulle jag tro.

Inom avel så finns det ju både brist på engagemang och en del som kanske har en aningen för stort engagemang.

Man ska ju se till rasens bästa men att gå till de extrema att färga päls, förändra ett utseende på ngt vis det kan tyckas vara att gå för långt.

Men finns det ngn mitt linje, ja det gör det.

                                      

-Att göra ngt med måtta är ju ett talesätt som kan passa in ibland.

Men sedan finns det ju faktiskt de som bara vill vara ett namn , tex i en klubb.

Man vill vara med för att kunna säga att man gör ngt, man har inget engagemang, sedan har du de som gör allt bara för att de kanske måste, de har ett brinnande engagemang i mina ögon.

De som går till sitt yttersta för att klubben tex ska fortsätta att "leva", dessa människor är i mina ögon super människor, för det är oftast bara en liten skara som i grund och botten får göra allt.

Men visst jag säger inte att det inte finns klubbar som har jätte många medlemmar som ställer upp vid varje tillfälle, men jag tror ändå att de är ganska lätt räknade =)

                                                  


                         

Jag ser mig som en person med engagemang, jag hjälper till och finns med och när det behövs.. Visst ibland räcker inte tiden till då är jag glad att dessa eldsjälar finns =)


Men det är en väldigt fin gräns mellan engagemang & att gå till överdrift.

För ja ibland så går man över den där gränsen, man kanske inte ser det själv, men när det går så långt som att tex ädra ett Ip nr så det landar i tex ett annat land bara för att kunna ta kontakt med en person som tydligt visat att de inte vill ha ngt att göra med en, ja då har man klivit så lång över denna gräns,som täcker ordet,engagemang.

 Utan  då är nog överdrift ett mer passande ord, ja man skulle nästan kunna använda ett ord som är en aningen hårdare, men låter det bero där...För mitt engagemang & intresse ligger i en annan riktning =)




                                                  


      





Av Jenny - 1 maj 2015 10:21

Ja eller man kanske ska säga mer Alá Sessan style =)


                                                 


                                                 

                                                  
          


JumJum kör på en mer cool stil, notera den avundsjuka blicken bakom honom =)

                                                        

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4 5 6 7 8
9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2015 >>>

Presentation


Hej och välkommen!
Här bloggas det om allt mellan punkt & komma.
Uppehåll & aktiv, ja det varierar. Ibland faller lusten in för att inästa stund hindrs av tidsbrist. Men med tålamod och fantasi så kommer det att bloggas på.

Arkiv

Senaste inläggen

Tidigare år

Fråga mig

0 besvarade frågor

Allmänt


Skapa flashcards