Direktlänk till inlägg 1 februari 2017

Intressant

Av Jenny - 1 februari 2017 09:38

läsning.


4 tecken på att du har att göra med en narcissist

Narcissism är ett personlighetsdrag som lever på konstant behov av beröm, en känsla av storslagenhet och oförmågan att sätta sig själv i andras skor, kombinerat med lågt självförtroende och en känslighet mot andras kritik.

Narcissistiska personer överdriver sina förmågor och framgångar, vilket ger dem en känsla av överlägsenhet och viktighet. De lever sina liv omslutna i en aura av gränslös framgång, skönhet och makt, med en överdriven kärlek till sig själva.

När du var barn kanske det hände att någon köpte godis i form av påskharen eller jultomten – en stor bit choklad inslagen i glittrig folie. På grund av din oskuldsfullhet kanske du trodde att det fanns mer choklad på insidan eller kanske någon annan utsökt fyllning, men till din stora besvikelse var den… tom!

Narcissistiska personer kan beskrivas på samma sätt. Deras närvaro är magnetisk: de är intelligenta, charmerande och populära när de är i händelsernas centrum. Men över tid märker du att de i själva verket är tomma på insidan; de är inte så fascinerande som du trodde eller som de verkade inledningsvis.

En sann narcissist har inte de interna egenskaper som är nödvändiga för ett hälsosamt förhållande, såsom ett empatiskt synsätt, moraliskt medvetande, stabil tillit och förmågan att vara genuin och intim med en annan människa.

Att vara nära en narcissist (framförallt om du inte har märkt att personen är en) kan få dig att känna dig värdelös och/eller känslomässigt utmattad.

Så hur kan man veta huruvida personen man umgås med är en narcissist? Måste man vänta tills förhållandet börjar falla samman? Inte nödvändigtvis…

Nedan listar vi några tecken på att personen vid din sida har narcissistiska tendenser, såväl som de negativa effekterna detta beteende kan ha på dig.

Personen framställer sig själv som ”den intressantaste mannen eller kvinnan i världen”

En narcissist kan förtrolla dig inledningsvis med sitt påstådda självförtroende, sitt skryt och sin djärvhet, som avslöjas i en serie historier om personens framgångar, kopplingar till inflytelserika personer eller dennes oräkneliga gåvor och talanger.

Han eller hon kan verka rolig och tilldragande, kanske händelsernas centrum eller festens höjdpunkt, men detta kan vara en front: en strategi för att stilla hans eller hennes sjuka behov av beröm och bekräftelse.

Du kan upptäcka att personens historier är överdrivna (eller helt falska), att dennes självförtroende är konstgjort och skört eller att dennes behov av uppmärksamhet kanske vägleds av andras goda omdömen eller behov.

Du är inte lika bra

Eftersom narcissister har en djup brist på självförtroende arrangeras nästan allt i deras liv för att gömma deras svagheter och ge dem en temporär känsla av makt och framgång. Detta kan komma i form av subtila förolämpningar eller spydiga kommentarer om utseende eller beteende, med målet att bibehålla deras känsla av överlägsenhet.

De använder arrogant kroppsspråk för att markera överlägsenhet och avlägsenhet, såväl som ett språk utan känslor som kräver att andra vördar och idoliserar dem.

 

Personen spelar offer

Narcissism karaktäriseras även av extrem egoism. Allt som ligger utanför narcissisternas upplevelser eller som motsäger deras tro är dåligt, löjligt eller galet. Av denna anledning kommer en konflikt med en narcissist nästan alltid sluta med att skulden läggs hos dig.

I narcissisternas ögon är du på något sätt ansvarig för deras ledsamhet, vrede eller till och med omoraliska beteende. De undviker allt ansvar för vad de gör och lägger över detta på andra; de ändrar allt så att det stämmer bättre överens med deras behov.

Ert förhållande är ensidigt och ytligt

Du kommer troligen inte dela känslor eller uppleva intimitet med en narcissist. En narcissist spenderar troligen tid med dig när det passar denne, i enlighet med dennes känslor samt fysiska eller sexuella behov. Detta samtidigt som personen underminerar dina preferenser, behov och önskningar. Ögonblicket när personen inte längre är händelsernas centrum är när han eller hon slutar ge uppmärksamhet till personer eller saker.

Om vissa av dessa punkter verkar beskriva en nuvarande relation ska du inte vara rädd. Du ska faktiskt dra nytta av chansen att reflektera över och utvärdera din partner, vän eller familjemedlem. Dessa varningstecken kan hjälpa dig belysa problemet du har och hålla dig borta från vidare lidande.

Om du vill att saker och ting ska fungera finns det många sätt att hantera en narcissist du lever med, inklusive att utveckla färdigheter för konfliktlösning och att stärka ditt självförtroende.

I slutänden är kunskap makt. Att vara medveten om tecken på narcissism kommer låta dig bli förberedd på att ta informerade beslut i dina relationer.


Källhänvisning

http://utforskasinnet.se/4-tecken-har-att-gora-med-en-narcissist/



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny - 25 mars 2023 17:39

              Under detta mäktiga tifo stod vi när MFF möte Hammarby i Cup finalen 2022 på Tele 2 Arena. Det blev varmt kan bara tilläggas.       Mäktigt Skåne tifo!           ...

Av Jenny - 23 januari 2023 19:18

Innebar för min del utökade arbetsuppgifter. Jag som inte flugit allt för många gånger i mitt liv fick en hel del resande under bältet i slutet av 2022.   Kiruna*3 Lycksele*2 Kalix*1   Jag har stötat och varit med och byggt upp 2 nya bu...

Av Jenny - 12 januari 2023 19:00

I måndags kom de glada nyheterna -Dottern blir uppflyttad till Dam Juniorerna (F19) , tjejen som går all in när det kommer till att spela och att titta på sporten, hon som aldrig säger nej till en xtra träning eller en xtra match, hon som alltid stä...

Av Jenny - 27 februari 2022 17:33

beslut är oftast just det, tuffa! Men så också de som är rätt just där och då. Jag har nu i några år velat fram och tillbaks om huruvida vi ska skaffa en hund till eller om jag ska låta hunderiet rinna ut i sanden.   Jag älskar att ha hund och ...

Av Jenny - 25 februari 2022 17:15

Ja det är vad dottern fyller idag... Jag menar 15 år.... Satan vad tiden går fort! Men jag älskar verkligen att se båda mina barn växa och utvecklas, se dem ta steg för steg i sin utveckling och sin självinsikt.   Grattis älskade unge!     ...

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7 8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
<<< Februari 2017 >>>

Presentation


Hej och välkommen!
Här bloggas det om allt mellan punkt & komma.
Uppehåll & aktiv, ja det varierar. Ibland faller lusten in för att inästa stund hindrs av tidsbrist. Men med tålamod och fantasi så kommer det att bloggas på.

Arkiv

Senaste inläggen

Tidigare år

Fråga mig

0 besvarade frågor

Allmänt


Skapa flashcards