Direktlänk till inlägg 17 januari 2015

Kloklippning

Av Jenny - 17 januari 2015 09:23

Det är ngt som jag tycker är väldigt viktigt att man kan. Ja även om man inte kan så finns det ju veterinärer & Zoo Butiks personal som kan hjälpa en mot en summa pengar då förstås.

Men jag tycker endå att det är bäst om man kan göra det själv.

Jag har alltid klippt klorna på mina hundar själv, lärde mig av min storasyster och har under åren utvecklats med olika teckniker då alla hundar tar det på olika sätt. Det är ju inte direkt en favorit syssla för de flesta hundar.

Vissa hundar vill stå, andra vill ligga på sidan, vissa har du i knät, andra ligger på rygg mellan benen mm.


 

Det man ska tänka på om man har en hund med långa klor är att de kan få olika problem då hunden inte kan stå rätt vilket gör att leder mm får stå emot.

En kort klippt klo gör att hunden står rätt på tassen =)

 

Detta är oxå ett ämne som kan diskuteras till oändligheten & vidare , men jag går efter min erfarenhet vilket gör att jag tycker att en hund ska ha kortklipta klor.

Många hundar sliter sina klor jätte bra själva , då kan det räcka med att bara slipa dem med hjälp av en klofil, så att vassa kanter försvinner, en vass klokant kan tex göra att hunden fastnar i ngt och sliter sönder sin klo, eller att den gör illa sig när den kliar sig.

Det finns många hundar idag som har problem med klor som inte håller & trampdynor som spricker, då rekomenderar jag alltid i första hand den ägaren att se över sitt foder, sedan finns det medel att ta till tex laxolja, vitaminer ,Biotin mm.

Klotänger finns det ju oxå en uppsjö utav, men man ska ha en klotång som ligger bra i handen & passar just din hunds klor!

              Ett tipps är att fråga personalen i din Zoo butik vilken klotång som passar just dig & din hund bäst!


Jag klipper klorna en gång i veckan på mina hundar vilket gör att jag inte behöver ta så mkt utan bara naggar och klipper runt klon (rundklipper) så att jag inte får några vassa kanter.

När jag hade Greyhounds( kapplöpnings) så använde jag mig även av en klofil då det är väldigt viktigt att klon är ordentligt rundad & fin så att den inte ska gå sönder under träning & tävling! En trasig klo = Ingen tävling.


Så här ser det ut idag när jag klipper klor =)

                     


Så här ser det ut när jag är klar:

       


Sedan så hjälper jag även andra att klippa klorna av olika anledningar.

Dessa 2 lakrits troll är 2 av dem, dessa är av rasen Mudi och en helt underbar ras, Akilles & Mamma Grå kallas de.

Vi har våran egen rutin när det gäller kloklippningen,

När jag kommer så möts jag alltid av viftande svansar och glada skall, tills de kommer på varför jag kommer, då stannar de och bara tittar.

För de vet att fast jag "plågar" dem med kloklippningen så har jag ALLTID gotta med =)

Mamma Grå måste få fjanta lite då hon är en äldre dam som bara måste vis sin matte att det är en aningen synd om henne för att nu ska hon minsann få tassen kapad.

  Mamma Grå.

Sedan har vi " Kungen" Akilles.

Han tittar på mig sedan lunkar han fram som den tuffa killen han är, aldrig ngt tjafs här inte utan han tar det som den karl han är ;)

Står snällt still under hela proceduren och bara väntar tills att jag är klar.

  Akilles


             



 
 
Ingen bild

Mona

17 januari 2015 11:08

framför allt det du skrev. alla hundar vill ha olika "behandling" .. för e man lite flexibel och "lyssnar" på hur hunden vill stå/sitta/ligga så slipper man ju ofta onödigt bråk vid kloklippning..

Akilles han e ju som du så bra beskriver en "kung" å blir han behandlad med respekt så sköter han sig utmärkt.. jag har ju sett båda sidorna av honom vid kloklippning.. å beteendet på honom säger ju mer vad för typ av människa de är som klippt.. du har ju aldrig haft nå problem med honom å inte heller Jeanette när hon har testat. inte jag heller.. men det finns flertal tillfällen då han har protesterat med att inte vilja klippa klor. men då har behandlingen vart åt skogen så att säga..

så han e ju bevis på att om man får en bra behandling så behandlar man behandlaren bra :D

Jenny

17 januari 2015 11:16

Precis, man ska inte tvinga en hund utan man får gå efter vad hunden tycker/känns bäst, det inne bär dock inte att hunden ska slippa undan men det finns alltid en mellan väg att gå. Och att slå eller "lägga" ner en hund bara för att du ska visa dig som en över man fungerar inte, det är helt fel väg att gå!
Akilles är så "lättsam" som en hund bara kan bli, ger man han "respekt" så får man det tillbaka!!
Nej jag har aldrig haft problem med honom, men visst jag ska erkänna att jag har haft problem med min Pinne, men nu när S tog över han så går det ju hur bra som helst!
Bara man inte går in med den attityden att man ska visa med nävar & våld att man bestämmer över hunden kommer det aldrig att ge varken dig eller hund en upplevelse att kloklippningen är Ok.

 
Ingen bild

Mona

17 januari 2015 11:32

prexis som man gör med småbarn å man slår ju inte ett litet barn eller trycker ner dom i backen och sätter sig över dom bara för dom protesterar och visar egen vilja.. med vänlighet å list kommer man längre sen så ska man ju ha klara gränser.. men de är ju en helt annan historia :D

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny - 25 mars 2023 17:39

              Under detta mäktiga tifo stod vi när MFF möte Hammarby i Cup finalen 2022 på Tele 2 Arena. Det blev varmt kan bara tilläggas.       Mäktigt Skåne tifo!           ...

Av Jenny - 23 januari 2023 19:18

Innebar för min del utökade arbetsuppgifter. Jag som inte flugit allt för många gånger i mitt liv fick en hel del resande under bältet i slutet av 2022.   Kiruna*3 Lycksele*2 Kalix*1   Jag har stötat och varit med och byggt upp 2 nya bu...

Av Jenny - 12 januari 2023 19:00

I måndags kom de glada nyheterna -Dottern blir uppflyttad till Dam Juniorerna (F19) , tjejen som går all in när det kommer till att spela och att titta på sporten, hon som aldrig säger nej till en xtra träning eller en xtra match, hon som alltid stä...

Av Jenny - 27 februari 2022 17:33

beslut är oftast just det, tuffa! Men så också de som är rätt just där och då. Jag har nu i några år velat fram och tillbaks om huruvida vi ska skaffa en hund till eller om jag ska låta hunderiet rinna ut i sanden.   Jag älskar att ha hund och ...

Av Jenny - 25 februari 2022 17:15

Ja det är vad dottern fyller idag... Jag menar 15 år.... Satan vad tiden går fort! Men jag älskar verkligen att se båda mina barn växa och utvecklas, se dem ta steg för steg i sin utveckling och sin självinsikt.   Grattis älskade unge!     ...

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<<
Januari 2015 >>>

Presentation


Hej och välkommen!
Här bloggas det om allt mellan punkt & komma.
Uppehåll & aktiv, ja det varierar. Ibland faller lusten in för att inästa stund hindrs av tidsbrist. Men med tålamod och fantasi så kommer det att bloggas på.

Arkiv

Senaste inläggen

Tidigare år

Fråga mig

0 besvarade frågor

Allmänt


Ovido - Quiz & Flashcards