Alla inlägg under mars 2015

Av Jenny - 14 mars 2015 07:15

Ja den sitter på, vaknade kl 05 och kunde inte somna om då det snurrade alldeles för mkt i huvudet..

Så jag smög nerför trappen och lade mig i soffan för att invänta hundarna men de rörde sig inte ur fläcken..


Idag så bär det ju av till huvudstade för Antons del för att titta på finalen i bandy Saik- Västerås & Melody ska gå på bio med Amanda sedan efteråt ska de äta.


Annars så händer det inte så mkt idag.


Kvällens recept är framtaget och det blir fisk igen =) Jag är så glad att båda mina barn tycker om fisk lite synd bara att jag har så dålig med recept, tur d finns googel. Anton  kommer ju tyvärr inte att äta med oss så vi har lovat att spara en matlåda åt han.


* 400  Torskfilé
*1/2 tsk salt
*2 msk smör
*3 msk vetemjöl
*3 dl mjölk (orginal)
*1 dl grädde
*1/2-1 dl Dill
*2 krm salt
*1 krm svartpeppar
*1 dl ost, riven


*Sätt ugnen på 200°C

*Tina torsken i vattenbad i ca 10 min och skär den i 2 cm tjocka skivor

*Smörj en ugnssäker form, lägg i fisken och salta

*Täck med aluminiumfolie och koka fisken i ugnen ca 15 min. Smält smör, tillsätt vetemjöl och blanda väl

*Slå på mjölk och grädde och låt koka 3-5 min

*Smaksätt med salt, peppar och dill

*Ta ut fisken, slå över såsen och strö över ost

*Höj ugnen till 250°C och gratinera i ugnen tills osten fått fin färg. Servera med kokt potatis och kokta grönsaker.


Låter gott så nu är det bara vänta & se =)


Av Jenny - 13 mars 2015 16:14

           

Av Jenny - 13 mars 2015 07:19

Ja där var jag in i går. Det är en butik som jag inte besöker allt för ofta kan jag ju säga.


Varken jag eller Mattias är specielt förtjust i alkohol och jag resonerar lite så att tycker jag inte att det är gott varför ska jag då dricka? Lika så med kaffe..

Ja då kan man ju fråga sig varför jag var in på systembolaget..Jo jag skulle handla sherry till maträtten som barnen beställt.

                               

Lax med sherrysås, där av mitt besök på systembolaget.

Jag är in ca 2 gånger per år för att fylla på sherry förrådet och jag tror att personal tycker att jag ser lika vilsen ut som jag känner mig..För när jag kommer in i butiken så ser jag nog otroligt vilsen & bortkommen ut för det kommer alltid fram en ur personalen & frågar om jag behöver hjälp, och det kan vi ju lugnt säga att jag behöver.

Känner mig som en storkonsument, handlar för hela 59:- vid varje tillfälle...


Detta receptet fick jag av Antons farmor och det är ett recept som går hem hos alla i familjen to.m kräsen lorten Mattias ;)


Men jag är alltid lika fachinerad över hur mkt alkohol vissa vuxna köper inför en kommande helg, visst det kanske inte dricks upp just på en helg men dock ändå.

Jag kan ju ärligt säga att jag ibland är en aningen avis på de som kan ta ett glas vin en fredags kväll för att bara vara & slappna av efter en arbetsvecka, men jag kan bara inte.

Jag tycker för det första att det luktar så illa plus att de få gånger jag smakat vin så kan jag göra liknelser med rävpiss..

Många har sagt till mig att vin är ngt man lär sig att dricka, men varför ska jag lära mig att dricka ngt jag inte tycker om??

Nä jag kan hålla mig till alkoholfri dryck och vara lika go ändå ;)

Tråkigt kan tyckas men jag har sett på allt för nära håll vad alkohol kan göra & förstöra...

Men visst festade jag loss i tonåren, absolut! Men det lades på hyllan den dagen jag vart mamma..

Så vin drickandet överlåter jag til er som tycker om det.


Receptet på laxen kommer här:


800 g laxfileér

6msk gorgonzola ost

olja

salt


Servera med potatis & grönsaker


Sherrysås:

1dl sherry

1 grönsaksbuljongtärning

2dl cremefraich

1dl grädde

1 dl finhackad dill


Lägg laxbitarna i en ungsform och gör ett snit i varje bit, fördela gorgonzolan osten i jämna bitar och lägg ner i snittet i laxen. Salta & drizzla olja över bitarna innan du ställer in den i ugnen.

Ställ in i ugnen i ca 6-8 min


Såsen:

Koka upp sherryn med buljongtärningen tills den reducerats ner till hälften, tillsätt cremfrach & grädde, koka upp och tillsätt sedan dillen.


Ta ur laxen ur ugnen och häll såsen över och ställ sedan in den i ugnen igen i bara ca 2 min.

Ta ut laxen och servera.


Jag gör alltid dubbel satts sås!






Av Jenny - 12 mars 2015 17:24

           

Av Jenny - 12 mars 2015 08:10

Ja jag tänkte spinna vidare på mitt shampo inlägg ifrån i går och slänga ur mig lite funderingar & annat om pälsvård.


Att jag har korthåriga hundar har väl ingen missat =) Det har alltid varit korthårigt för min del när det gäller hundar då jag inte har tålamod eller intresse att sköta en päls, för det krävs en hel del förutom shampo & balsam för att få det att "fungera" ;)


Alla hundar oavsett kort, slät, krullig eller långhårig päls kräver ngn sorts päls vård, en blöt trasa till en borste...

Basenjin har en väldigt lätt skött päls, de som många andra korthårs rasen fäller lite vid våren men sedan så sitter pälsen kvar =)

Vi som ställer ut våra basenjisar brukar trimma svansarna på våra hundar så att de inte ska se ut som vildväxta buskar, då man vill ha ett ska vi säga "renare" utseende..

Före              Efter

Det här är precis vad jag klarar vad det gäller att klippa en hund, för det krävs en massa tålamod & en hel del kunskap för att hålla en långhårs hund i skick tex.


Jag använder 2 olika saxar när jag klipper svansarna på mina,

En tass & öron sax, den är mindre än en vanlig sax och har en rundad tipp.   

Sedan har jag en urtunnings sax, den använder jag bara på Fia & Jumjum då de har väldigt yviga svansar.

För att bli av med vinterpälsen så använder jag Simple shed shampot & balsam & sedan ( på torr päls) så använder jag en Furminator, jag tycker att det är ett superredskap, men den fungerar absolut inte på alla hundpälsar!!

   Furminatorn finns idag i olika utförande, för korthår & långhår & olika storlekar S, M & L

Jag har en M (medium).


Det finns många som inte tänker sig riktigt för när de skaffar en hund med mkt päls, de ser den söta lilla fluffiga valpen men tänker inte på att det kanske kommer att krävas en del pälsvård & redskap när den lilla valpen växer upp.

Det finns väldigt många som läser på om olika raser och fastnar ofta på det här med " allergi" vänlig, de fäller inte päls, men för det så innebär det inte att pälsen inte ska vårdas!

Ta tex Lagotton, denna ras ska både borstas & klippas regelbundet för att inte tova ihop.

         ( lånade bilder)


Redskapen för att hålla en hundspäls i trim är oändliga, saxar, kammar, borstar, trimmaskiner,trimknivar,tovutredare,fönar mm Ja det är mkt man ska hålla koll på oavsett om du har en "sällskapshund" eller en "tävlingshund".

                                           

Som sagt jag är inte en person med tålamod & intresse för just denna sortens pälsvård, men avundas på ngt vis de som har det.                              

                


Så när du ser denna söta lilla fluffiga valp, fråga hur deras päls kommer att vara när den blir vuxen för jag kan nästan garantera dig att är den fluffig så kommer det att krävas pälsvård!


Men idag finns det hjälp att få, jag menar inte att du inte ska skaffa en pälsvårds hund bara för att du själv kanske inte kan klippa & trimma, men du bör kunna dra en korste eller en kam igenom pälsen för att underlätta, det finns utbildade personer som kan ta hand om din hunds päls, precis som när vi går till frisören =)

Dessa tjejer & faktiskt killar" lever" för pälsar, de vet hur din hund ska klippas, eller om den ska trimmas, de vet vilket shampo som passar just din hunds päls bäst.


Det finns så mkt som man ska tänka på när det gäller pälsvård, jag är absolut ingen expert men jag har lärt mig otroligt mkt genom att prata & titta på tjejerna i trimmet när de jobbar!


Tassar ska klippas, öron ska ryckas, tovor ska utredas.

Ja det är mkt man ska tänka på, en sak man ska tänka på är att en tova sätter sig oftast inte längst ut i pälsen utan oftast så börjar den närmast huden och det gör ont, vilket kan leda till att hunden inte kan gå ordentlig pga att det stramar i huden. Tovor tillkommer oftast i "armhålan", ljumsken & bakom öronen & bak i rumpan på långhårs hundar.

                                                        


Som sagt det finns hjälp att få så var aldrig rädd för att erkänna att du inte kan =)

Jag fortsätter att hålla mig till korthåriga hundar, men ska erkänna att visst önskar jag att jag hade större kunskap & tålamod för då skulle det nog landa en långhårig vinthund här hemma ;)

                          



Av Jenny - 11 mars 2015 13:02

Ja jag insåg igår att jag är en riktig shampo nörd, speciellt när det gäller till hundarna, man skulle nästan kunna tro att jag har långhårs hundar med tanke på den mängd flaskor  jag har =)


Mina hundar badar inte så ofta då det inte är utställning på G, men igår så var det iaf dax.

Efter långpromenaden i går så var mina hundar alldeles tokiga när de kom in, fast vi varit ute i blåsten i 1 1/2 timme vilket man kommer en bit på, så jag tänkte att de kan ju rusa av sig på tomten på baksidan, det jag inte tänkte på att där är det lerigt just nu, då menar jag sumpmarks lerigt..Så ni kan ju gissa hur de såg ut....


Det var inte röda & vita längre...De var bruna & gråa... Jumjum & Sessan har en för måga att alltid rulla runt när de leker, Fia var dock lite smartare så hon höll sig på alla 4 tassarna men de var ju inte heller vita längre.


Så det var ju bara till att ställa knorrsvansarna i duschen... Så när jag tog mig en titt på shampo hyllan så kunde jag inte låta bli att skratta, jisses vad med shampo´n där stod.

                                                             

Espree sortimentet är en favorit som det kanske märks, ett otroligt bra & drygt shampo. Alla shampo´n ifrån detta märke ska späs med vatten & självklart så har jag deras mix flaska oxå...Fast jag har dock bara balsam i simpel shed, de andra är det bara shampo flaskor.

Men mitt i Espree röran ( ja det var verkligen dax att fixa hyllan) Så stod det ett K9 shampo, men det var bara en tom flaska som av ngn anlednig ställts tillbax på hyllan istället för att slängas...

Men nu så åkte den i soporna..


Så nu luktar mina hundar gott, använde Energee Plus då jag tyckte att det behövdes.


Det jag även har hemma som är jätte bra i just den serien är:

                   Har ju ett "litet" medicin skåp, ett sådant där utifall att skåp.


I det skåpet finns även :

Fortiflora för orolig mage   Och blod stopp.

Jag tror ibland att jag har mer saker i hundarnas medicin skåp än mitt eget, ska vara glad om det finns plåster & panodil där i ;)



Av Jenny - 10 mars 2015 08:42

Ja det hade vi en åt Anton när han kom hem ifrån skolan igår =)


Vi har köpt finalmatch biljett åt han, så det innebär att han kommer att åka till Stockholm för att se Bandyfinalen mellan SAIK & Västerås.

Gissa om killen vart glad!!

Jag har fixat så att han kommer att åka med några i supporter klubben & deras privata buss så att de ser till att han kommer hem igen, nog för att jag litar på han för han har ju ngt som jag inte har och det är ju ett lokalsinne, men det gör ju mig lite lugnare med att veta att han för det första vet vilka han ska åka med plus att han vet vilka han ska gå efter så han hamnar på rätt buss hem=)

                                                 

Det första han gjorde var att ringa sin morfar för att tala om för han att nu ska minsann Västerås få pisk, för Saik kommer att ta hem guldet i år igen..Det är så roligt att lyssna på deras diskutioner ibland, det är oftast om bandy, spelare , matcher mm..Ja sådan som en annan inte har riktigt den koll på, som ni kanske förstår så hejar morfar på Västerås i bandy =)

                                                   


Undertiden som Anton är i stockholm så ska Melody och hennes kompis Amanda gå på bio, de ska få gå "själva" .

Jag ska skjutsa in dem och sedan bara se till att de kommer in i rätt rum för att sedan sätta mig på fiket & vänta.

Det var ju lite sura miner på fröken då hon tyckte att hon oxå kunde ha fått åka på bandy med Anton men vi sa att om de går vidare nästa år så ska vi åka allihopa.

Så istället för bandy så blir det bio & mat. Tjejerna har dock inte bestämt vilken film de ska se så det återstår att vänta & se vad de väljer.

 

Måste få säga att det är så skönt nu när båda barnen har blivit så stora, man kan prata om så mkt olika saker och de förstår på en helt annan nivå.

De vill göra mer saker utan att ha oss föräldrar med, vilket jag inte vet om jag gillar ;) För även om de har blivit "stora" så kommer de ju alltid att vara mina små, de kommer alltid att vara min prio 1 och jag kommer alltid att försvara dem med näbbar & klor precis som vilken annan förälder som helst skulle göra ...

Men jag gissar att det inte bara är jag som tänker så om sina barn?!?


Ta bara som igår så hade jag och Anton en jätte bra konversation när vi gick ner till Ica för att hämta ut ett packet på posten.

Vi pratade om val som jag varit tvungen att göra och varför jag gjort dem, han förstod och sa sin mening & syn på det hela. Det var en riktigt bra vuxen diskution.

Lika så med Melody även om hon bara är 8 så går det att prata & förklara på en helt annan nivå gentemot när hon var 4, vilket kanske säger sig själv =)

Hon säger sin mening och vad hon tycker och tänker om saker & ting.

För det är ngt som är bra med mina barn, de vet vad de vill och är absolut inte rädd för att tala om det!


Så denna helg är fullbokad men en massa skoj för barnens del och snart så är det ju dags för Påsk Lov, det är ju bara 2 1/2 vecka dit, tänk vad tiden springer iväg....

 







Av Jenny - 9 mars 2015 08:10

Ja det är vad det känns som det är nu, en sandlåda.

Spelar ingen roll vad man gör så kommer det en massa & den följer med ända in...

Samma sak år in & år ut.


Det verkar som om allt drar åt sig, som en svamp...Hur man än försöker att förhindra det så går det bara inte...

Detta eländiga grus som vägrar släppa taget om skor eller hundtassar oavsett hur mkt man torkar och skrapar så är det som att ha en sandlåda inne...

 

Man sopar & damsuger varannat om för att slippa trampa på stenarna som envist följer med in.

I går sopade vi rent på våran framsida i hopp om att få in mindre grus men jag undrar om det hjälpte för det där envisa gruset biter sig kvar i skorna och släper när det väl har kommit innan för dörren..

Jag tycker om vintern, iaf när det är mycke snö och det är runt -10 grader inte kallare, men jag älskar verkligen våren, för då vet man att sommaren är på väg, fast inte allt grus som kommer upp & promt ska följa med en hem....

 


För oavsett vart man går så är det lager med grus på vägarna & gångbanorna, grus som är nödvändigt när det är halt, det säger sig självt men måste det verkligen bita sig fast så och följa med in, för det är ju inte så att de stannar i hallen utan ska ju promt invadera hela lägenheten..*suck*


Men snart så vet jag att sopkvastarna kommer att skruvas fast på traktorerna för att sopas bort, men frågan är när?!?


                                  

Men man får ha i åtanke att sommaren är på G och detta inte varar förevigt, bara varje vår =)

Det är ju nu man kan börja ta fram jogging skorna & de något tunnare jackorna iaf dagar som idag då det redan är +5 och klarblå himmel.

Så det är bara låta damsugaren vara framme och ha i åtanke att det inte är för evigt , hur mkt man än muttrar över allt grus så är det bara att bita ihop för snart är vintern över & sommaren här!


                                                  
           

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2015 >>>

Presentation


Hej och välkommen!
Här bloggas det om allt mellan punkt & komma.
Uppehåll & aktiv, ja det varierar. Ibland faller lusten in för att inästa stund hindrs av tidsbrist. Men med tålamod och fantasi så kommer det att bloggas på.

Arkiv

Senaste inläggen

Tidigare år

Fråga mig

0 besvarade frågor

Allmänt


Ovido - Quiz & Flashcards