Direktlänk till inlägg 5 maj 2015

Hundraser

Av Jenny - 5 maj 2015 05:45

För ett tag sedan så fick jag en fråga på Fb där jag skulle rada upp mina 5 favorit hundraser och sedan nominera vidare, ja det var nog många av mina "hund" vänner som fick den =)

Så nu tänkte jag köra vidare på den och ta lite rasbeskrivning på dessa raser mm. Jag kommer att ta basenjin sist fast den rasen som idag ligger mig varmast om hjärtat =)


Hund nr 2 på min lista är Dvärgpinchern.


Så där tänkte börja: Dvärg pincher ( DP, Pinne, miniature pinscher)

                                                  
          

Dvärgpinscher är en underbar ras, men inte en hund för alla. 
En Dp lämpar sig bäst till en vad beträffar hund relativt erfaren hundägare/ person.

En Dp är kvicktänkt, intelligent, nyfiken och har ofta en egen uppfattning om hur saker och ting ska göras, 
den är snabb att finna och utnyttja sin ägares svaga punkter om vi inte är uppmärksamma, så som ägare bör du ha en stor skopa humor och ha tålamod och variation =)

                                                  
                           

En Dvärgpinscher har en mycket stor tilltro på sin egen förmåga och rör sig gärna över stora ytor långt ifrån föraren när den är lös. 
Så det är bra att du som ägare till en Dp tidigt tränar din hund på att den gör säkrast i att hålla reda på dig. . .

En Dp ser sig själv som en stor hund, så om du letar efter en liten hund som du tänker klä upp som en docka & bära runt på armen, så kanske inte Pinnen är just rasen för dig.

Som Dp ägare bör man vara väl medveten om rasens krav på att det finns en klar och tydlig rangordning i flocken/familjen. 
Är man inte ur hundperspektiv en tydlig och rättvis ledare kan Dp snart försöka ta över ansvaret
och träda in som flockledare. Var aldrig rädd för att fostra & tillrättavis när din hund gör "fel" för även om det är en liten ras så måste du som ägare fostra.

Så bäst i att ha i åtanke är att det är en stor hund i ett litet format =)

                                    

En Dp kräver ett visst mått av såväl fysisk som mental träning för att må bra.

Där kan jag erkänna att även om jag som urbiten hundägare fick se mig "slagen" Jag älskar denna lilla ras, men vissa kräver mer än andra, så jag tog då mitt beslut att lämna min Dp vidare till en tjej som brinner för lydnad & agility.

Jag såg mina brister i att inte kunna ge min Dp det han behövde, vilket ledde till mitt beslut =)

Ett beslut jag absolut inte ångrar, men visst suger det i valp tarmen när man ser dessa små knyten..


Med barn är Dvärgpinschern helt underbar, så är ni en aktiv barnfamilj som tycker om ute livet i skog och mark så är Dvärgpinchern kanske rasen för er om ni vill sikta in er på en mindre storlek av hund.


Dvärgpinchern kommer ursprungligen ifrån Tyskland,där den som pinschern har dess traditionella uppgift varit att fånga möss & råttor.

Dp´n är en miniatyrkopia av pinchern mer än vad den är en dvärgvariant.  Dvärgpinschern hör till en av de populäraste hundraserna världen över =)  


Jag skulle kunna lägga upp så mkt ang raserna som jag listade men får nog hålla i mig lite så att det inte blir för långrandigt.


Men mitt råd till alla er som är i valpköpar tankar, ta kontakt med en uppfödare inom den rasen ni är intresserad av, åk dit och hälsa på, ta er tiden att få hälsa på vuxna individer, ställa massor av frågor!

För visst kan du & familjen läsa på mkt, men det absolut bästa sättet att få veta om detta är just rasen för dig/er är att fråga en uppfödare ( kanske en som har hållit på i några år)och kanske få kontakt med ngn av dennes tidigare valpköpare.  


                                                  
         


   


                             

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny - 25 mars 2023 17:39

              Under detta mäktiga tifo stod vi när MFF möte Hammarby i Cup finalen 2022 på Tele 2 Arena. Det blev varmt kan bara tilläggas.       Mäktigt Skåne tifo!           ...

Av Jenny - 23 januari 2023 19:18

Innebar för min del utökade arbetsuppgifter. Jag som inte flugit allt för många gånger i mitt liv fick en hel del resande under bältet i slutet av 2022.   Kiruna*3 Lycksele*2 Kalix*1   Jag har stötat och varit med och byggt upp 2 nya bu...

Av Jenny - 12 januari 2023 19:00

I måndags kom de glada nyheterna -Dottern blir uppflyttad till Dam Juniorerna (F19) , tjejen som går all in när det kommer till att spela och att titta på sporten, hon som aldrig säger nej till en xtra träning eller en xtra match, hon som alltid stä...

Av Jenny - 27 februari 2022 17:33

beslut är oftast just det, tuffa! Men så också de som är rätt just där och då. Jag har nu i några år velat fram och tillbaks om huruvida vi ska skaffa en hund till eller om jag ska låta hunderiet rinna ut i sanden.   Jag älskar att ha hund och ...

Av Jenny - 25 februari 2022 17:15

Ja det är vad dottern fyller idag... Jag menar 15 år.... Satan vad tiden går fort! Men jag älskar verkligen att se båda mina barn växa och utvecklas, se dem ta steg för steg i sin utveckling och sin självinsikt.   Grattis älskade unge!     ...

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4 5 6 7 8
9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2015 >>>

Presentation


Hej och välkommen!
Här bloggas det om allt mellan punkt & komma.
Uppehåll & aktiv, ja det varierar. Ibland faller lusten in för att inästa stund hindrs av tidsbrist. Men med tålamod och fantasi så kommer det att bloggas på.

Arkiv

Senaste inläggen

Tidigare år

Fråga mig

0 besvarade frågor

Allmänt


Ovido - Quiz & Flashcards