Alla inlägg under januari 2015

Av Jenny - 18 januari 2015 17:22

Har ju sagt att denna blogg kommer att handla om allt mellan himmel & jord, vilket den kommer att göra.

Personliga saker och sedan mindre personliga.

Detta inlägg kommer att handla om min första Basenji.


Detta är en liten presentation av vår älskade Elegant Elephant Jamie Jazz ( JumJum)


       

JumJum kommer ifrån Kenneln Elegant Elephant, kenneln ligger i Skara & hans uppfödare hete Åsa H.

JumJum är som sagt våran första Basenji men det innebär inte att det är min första hund, innan Basenjin så var jag aktiv inom Hundkapplöpning i 25år, sedan "trillade" det in en liten dvärgpincher.

Men min hund historia kan jag dra vid ett annat tillfälle =)

Jumis kom till oss som en liten betämd herre på 9v, han var liten men tuff & en attityd som talade om att han var minsann inte rädd för ngn eller ngt, det gäller än idag.

Jag hämtade honom i Axvalla där uppfödaren då bodde och föll pladask för denna egensinnade lilla varelse.

Ngt jag Aldrig har ångrat!

Jumis var inte den som satt i mitt knä vid besöket utan det var hans syskon, nej Jumjum han spatserade runt i köket på egna små upptåg.

När jag väl kommit hem med denna lilla knorrsvans så var det till att hälsa på resten av familjen, den bestod då av en Greyhound herre som heter Shaggy & en liten dvärgpincher som heter Idefix, sedan var det ju resten av flocken på 2ben, Melody,Anton & Mattias.

   

Jumis kom in och talade tidigt om vem det var som skulle bestämma av de fyrbenta och att han sedan radade upp oss två beningar i ordningen Jag, Mattias,Anton & sedan Melody.

Jumis har alltid var en självständig hund, han är inte den som tycker om att mysa om han själv inte har valt det.

Han ligger gärna på ställen där han får vara ifred, fast det har idag ändrats då fröken Fia flyttade in =)


       

Efter ett tag så flyttade Shaggy hem till sin uppfödare då jag lagt hundkapplöpningen på hyllan vilket gjorde att det vart en ändring i våra liv.

Jumjum & Idefix var som helan & halvan men det märktes att hans saknade ngn med sitt eget sätt att leka & vara.

När tiden kändes rätt så vart det även en till liten knorrsvans i form av våran lilla Zenyatta ( som  även hon kommer att få en egen presentation) sedan kom även Fröken Fia in i vårat liv =)


Jumis har som sagt en väldigt bestämd åsikt om hur det ska vara i hans flock, självklart så är det inte han som bestämmer även om vi låter han tro det så är han väldigt noga när det gäller rutiner vad de andra fyrbeningar får & inte får göra.

Jumis är väldigt flock orienterad! Han vill ha stor koll på vart Anton & Melody blir av när de går t tex. Han är den som är föst på plats när ngn av dem är ledsen eller sjuk.

JumJum & Anton har ett väldigt speciellt band. Är ganska svårt att få ner i ord men jag ska försöka.


Anton har ju som tidigare berättats Adhd, vilket gör att han kommer hem & är trött, ledsen eller to.m arg efter skolan, vilket Jumjum känner av så fort Anton trampar upp på vår infart, då står Jumis på plats i trappen och väntar på sin "Lill" husse. Sedan lämnar han inte Antons sida föränns han känner att Anton har "lugnat" ner sig. Jumis släpper vid dessa tillfällen inte ngn av de andra hundarna nära Anton.

Ett annat sätt han visar sitt överbeskyddande vis gentemot Anton är när A är med sin absolut bästa vän. De kan med jämna mellan rumm ryka ihop då denna underbara kille har Aspergers, vilket gör att de två båda killarna har humör & efter en hel helg tillsammans kan göra att humöret tryter. Då Visar Jumjum att det är dags för vännen att gå hem, han går emellan killarna och cirklar runt Anton, är det så att killarna inte är tillräkligt uppmärksamma så ger JumJum gärna vännen ett nyp i hasen eller i fingarana.

I början var det väldigt svårt då vi inte förstod varför han gjorde detta men med tiden så kom vi på vad & varför Jumis gjorde som han gjorde, nu har Anton det som en stopp klocka , det innebär att de slutar att vara just för den dagen innan de 2 vännerna i luven på varandra ;)

         


Ja hisitorien om vår Älskade JumJum kan göras lång & bilder kan läggas upp i oändlighet =)

Men här rundas denna historia av och några bilder till får visa vår Kung & några av hans vänner =)

                       




Av Jenny - 17 januari 2015 14:04

Ja så var det lördag igen & dax att testa ett nytt recept.


Detta är vad vi kommer att prova idag =)


Kyckling & cashewwkok.


2-3 kycklingbröst (tärnade)

1tsk färsk ingerfära (hackad)

1 vitlöksklyfta (hackad)

1tsk sesam olja

2msk kinesisk soja

1/2dl jordnötsolja eller annan vegetabilisk olja,( vi testar jordnöts oljan)

21/2dl Cashewnötter

21/2 dl brockoli buketter

1gul lök (hackad i klyftor)

1 röd paprika (tärnad)

1 selleristjälk (fint strimlad)

1 morot (skivad)

1dl bambuskott , strimlade

2tsk majzena el potatis mjöl

21/2dl kall kycklingbuljong eller vatten

salt & peppar efter smak.


Tärna kycklingen och lägg den i en skål & krydda den med ingerfäran,vitlöken,sesamoljan & 1msk soja.

Hetta upp oljan i en panna & fräs caschewnötterna i ca 1 min så de blir gyllene. Ta upp dem & lägg på en bit hushållspapper så att de får rinna av.

Lägg sedan ner kycklingen i panna & bryn tills den är klar, ta upp kycklingen & lägg i en skål, släng sedan ned broccolin, löken, sellerin & moroten i den varma pannan, fräs i ca 4-5 min.

Tillsätt sedan kycklingen och låt de puttra i ca 3min, tillsätt sist bambuskotten och låt dessa bli varma.


Blanda majsenamjölet med buljongen och häll sedan ner det i woken tillsammans med resten av sojan.

Rör om såsen och låt den sjuda så att såsen tjocknar. Tillsätt nötterna & salta & peppra efter tycke =)


Severa med ris eller en lättare sallad =)

Vi kommer att ha ris till.

 (lånad bild)

Nu hoppas vi att det är gott ,men det ser & luktar väldigt gott =)




Av Jenny - 17 januari 2015 09:23

Det är ngt som jag tycker är väldigt viktigt att man kan. Ja även om man inte kan så finns det ju veterinärer & Zoo Butiks personal som kan hjälpa en mot en summa pengar då förstås.

Men jag tycker endå att det är bäst om man kan göra det själv.

Jag har alltid klippt klorna på mina hundar själv, lärde mig av min storasyster och har under åren utvecklats med olika teckniker då alla hundar tar det på olika sätt. Det är ju inte direkt en favorit syssla för de flesta hundar.

Vissa hundar vill stå, andra vill ligga på sidan, vissa har du i knät, andra ligger på rygg mellan benen mm.


 

Det man ska tänka på om man har en hund med långa klor är att de kan få olika problem då hunden inte kan stå rätt vilket gör att leder mm får stå emot.

En kort klippt klo gör att hunden står rätt på tassen =)

 

Detta är oxå ett ämne som kan diskuteras till oändligheten & vidare , men jag går efter min erfarenhet vilket gör att jag tycker att en hund ska ha kortklipta klor.

Många hundar sliter sina klor jätte bra själva , då kan det räcka med att bara slipa dem med hjälp av en klofil, så att vassa kanter försvinner, en vass klokant kan tex göra att hunden fastnar i ngt och sliter sönder sin klo, eller att den gör illa sig när den kliar sig.

Det finns många hundar idag som har problem med klor som inte håller & trampdynor som spricker, då rekomenderar jag alltid i första hand den ägaren att se över sitt foder, sedan finns det medel att ta till tex laxolja, vitaminer ,Biotin mm.

Klotänger finns det ju oxå en uppsjö utav, men man ska ha en klotång som ligger bra i handen & passar just din hunds klor!

              Ett tipps är att fråga personalen i din Zoo butik vilken klotång som passar just dig & din hund bäst!


Jag klipper klorna en gång i veckan på mina hundar vilket gör att jag inte behöver ta så mkt utan bara naggar och klipper runt klon (rundklipper) så att jag inte får några vassa kanter.

När jag hade Greyhounds( kapplöpnings) så använde jag mig även av en klofil då det är väldigt viktigt att klon är ordentligt rundad & fin så att den inte ska gå sönder under träning & tävling! En trasig klo = Ingen tävling.


Så här ser det ut idag när jag klipper klor =)

                     


Så här ser det ut när jag är klar:

       


Sedan så hjälper jag även andra att klippa klorna av olika anledningar.

Dessa 2 lakrits troll är 2 av dem, dessa är av rasen Mudi och en helt underbar ras, Akilles & Mamma Grå kallas de.

Vi har våran egen rutin när det gäller kloklippningen,

När jag kommer så möts jag alltid av viftande svansar och glada skall, tills de kommer på varför jag kommer, då stannar de och bara tittar.

För de vet att fast jag "plågar" dem med kloklippningen så har jag ALLTID gotta med =)

Mamma Grå måste få fjanta lite då hon är en äldre dam som bara måste vis sin matte att det är en aningen synd om henne för att nu ska hon minsann få tassen kapad.

  Mamma Grå.

Sedan har vi " Kungen" Akilles.

Han tittar på mig sedan lunkar han fram som den tuffa killen han är, aldrig ngt tjafs här inte utan han tar det som den karl han är ;)

Står snällt still under hela proceduren och bara väntar tills att jag är klar.

  Akilles


             



Av Jenny - 16 januari 2015 09:33

Nu är snön på väg att bli is =(

Jag är inte så förtjust i vinter & snö, iaf inte när det är mer än -10 då är det för kallt. Men det ska ändå vara så pass kallt att snön ligger kvar runt -5.

Nu är det +2 grader och snön har blivit slask och som med stor sannorlighet kommer att frysa och då blir det isvägar = halt =(

   

Visst längtar man till sommaren men kan vi inte skippe vätan som kommer med att snön smälter, ja det är ju en aningen svårt det vet jag men blir så less på blöta kläder när barnen kommer in.

Det är för kallt & halt för bara överdragskläder & gummistövla, men termobyxor & vinterstövlar håller inte vätan borda lika effektift *suck*

Det är så skönt när de kommer upp i åldrar där de inte studsar i varje vatten pöl eller klättrar i alla töande snöhögar ;)


Men förhoppnings vis så går det fort nu och vi slipper minusgrader så snön försvinner fort!

Nu ska jag slänga på mig stövlarna och ta mig ut på en av dagens långpromenader med hundarna...

Dock inte till deras förtjusning, då kladdiga & vattninga vägar inte ligger på deras topp 10 lista över saker de tycker om ;)


Önskar en Trevlig Helg!

 





Av Jenny - 15 januari 2015 14:31

Ja idag har jag varit på ett kärt återseende med min storasyster Anette, det var så kul att se henne igen då kontakten inte varit så stor, men det ska vi nu ändra på!

Nu efter 15år så tog vi tag i saken =) Det var så underbart, det kändes så bra att få prata om allt & inget,

Uppgradera sig om syster döttrar & att få berätta om mina egna troll.

Kan ju bara säga att hon är lika vacker som när jag såg henne sist, det långa blonda håret , de blåa ögonen och det där leendet.

När jag var liten så var jag mkt hos min syster , hon födde då upp hundar, som ni kanske har märkt är mitt stora intresse & vilket jag tror jag vet vart jag har fått det ifrån =)

Var ofta med på hundutställningar & redan då rantade jag runt i ringen " Barn med Hund" , Har rosetterna kvar to.m efter vinster & andra platser, ska väl inte ta åt mig äran då hundarna jag lånade var så väl drillad & champions så de visst vad de skulle gjöra.

Men jag kommer ihåg att jag älskade det!


Så iad har jag spenderat ett par timmar i Valbo där vi gick runt och bara va & pratade massor, vi har ju en hel del att komma i kapp med.

En liten lunch på Ikea hans det med, sedan lite mer handlande i olika butiker.

Vi hade dock tider att passa så vi fick " nöja" oss med bara ca 3 timmars pratande =)


Så idag har det varit en bra dag!

Det ska bli så kul att träffas igen, vi bor ju dock inte i samma kommun utan ca 15mil ifrån varandra, men av olika anledningar så kommer vi nu att vara varandra närmare både mil mässigt & "socialt".

 




Av Jenny - 14 januari 2015 14:15

Varför skaffar man sig ett djur???

Efter många år i Zoo butik och 35 år som hundägare så blir jag så ledsen & frustrerad när jag inser vad många som skaffar sig ett djur (en individ) men inte tar ansvaret för djuret.

Det är som om vissa människor inte inser att det krävs tid & energi att skaffa ett djur oavsett ras & storlek.


Sitter i köket & tittar utgenom fönstret och ser grannens lilla katt, den är 2,5år men ser ut som en litet katt unge, inte äldre än 6månader.

Har pratat många gånger med denna grannen ang deras katt då den aldrig ( iaf ytterst sällan) får vara inne, sommar, vår , höste eller vinter =(

Nu har hon fått ett halsband med pingla efter mitt "hot" om att ta kontakt med ngt av de katthem som finns då det inte är ok att behandla eller inte behandla sitt djur så här.

Dennes svar är alltid att det är en ute katt...Mitt svar är att det inte finns ngt som heter utekatt!

Bonkatt ja, men bondens katter får fri tillgång till en lada, det har inte denna lilla tjej, utan hon ligger på grannarnas altaner och tittar bedjande för att få komma in....Det är inte bara jag som pratat med denna granne utan vi är flera men det tas inte in det vi säger =(


Alla djur behöver omvårdnad och tid!!!


Tex om jag skaffar en katt och jag bor i lgh så blir det självklart en inne katt då jag inte kan styra in & ut släpp, då måste jag ju införskaffa syssel sättning till "min" katt så att den får utlopp för energin.

Jag kan ju erkänna att jag Inte är en kattperson, men att se ett djur lida , ja då spelar det ingen roll.

Skulle ju kunna nöta i oändligheter and detta ämne just när det gäller innekatter & katter som släpps lös i villa/ radhus/ lgh områden utan tillsyn där de rastar i sandlådorna på lekplatsen.

det är inte kattens fel då den ser sandlådan som en enorm kattlåda =(


Skaffar jag en kanin/hamster/marsvin så ser jag till att vara på läst så att jag vet vad just detta nya husdjur kräver för att må bra i fångenskap, de ska inte bara sitta i en bur 24/7, de måste får tid & kärlek de med!!!


Så har vi det där ämnet om att skaffa hund....

Varför skaffar du hund???? För att barnen vill? För att du vill ha en dekoration? Frågorna är oendliga!


Det man ska fråga sig själv är, har jag tid? Vet jag att en valp/kattunge blir vuxen och lever i allt från 10-17år?

Kan jag pälsvården just för den rasen (hund som katt)/ jag väljer? Vet jag att en valp/kattunge  behöver mkt tid & kärlerk? Vilka behov har jag / fritid? Vad gör jag på min fritid?

Och den stora frågan: Fungerar min ekonomi med ett husdjur?? För JA det kostar pengar att ha ett djur ;)

Försäkring, veterinärvård mm

Visst händer det saker i livet som gör att man kanske inte kan ha kvar sin fyrbenta vän medn TÄNK EFTER FÖRE!!!


Oavsett djur!! Kanin, Hamster, Marsvin ,Gerbil, Råtta,Fågel,Iller,Hund,Katt...


Det är så många som säger till mig att jag går så mkt med mina hundar..Mkt??? Ja jag går ca 4-5gånger om dagen, Men det är ju inte bara kisse svängar utan långpromenader & Träningsrundor...Allstå inte samma runda varje gång!

En hund ska röra på sig, och det är det ju upp till oss som ägare att se till att den får det.


Jakthund= Ja det säger sig själv lite vad den är gjord för =)

Vinthund= Ja den behöver få springa, sträcka ut sina långa ben ( vilket alla raser behöver)

Vallhund/ Herde hund= Ja den ska få valla, jobba, tänka. (Alltså inte bara trassla runt på en tomt eller gå korta koppel promenader)Den måste få använda huvudet/Tänka!

Draghundar= Ja de är ju avlad för att få dra, jobba =)

Chihuahua´n är inte en byst dekoration  ( hur söt den en må vara) Den har 4ben som den måste få använda!!!


Alla hundar behöver motion& Variation!!! En lugn hund är (enligt mig) en harmonisk hund!


Som sagt ett ämne som kan diskuteras i oändlighet.....



       


Av Jenny - 13 januari 2015 13:12

Jag är en sådan person som har få vänner men många bekanta =) Vänner är sådana människor som man kan lita på i vått & torrt, oavsett vad som händer i ens liv!

Jag tror att jag kan räkna på min ena hand mina riktigt nära vänner vilket jag är så stolt över att säga! Dessa vänner står vid mig även om vi inte pratar varje dag eller tom varje vecka, för det behövs inte. Vi vet vad den andre finns om behovet infinner sig.

    

Sedan har vi ju den där vännen som man pratar med varje dag i timmar, vi pratar om allt mellan himmel & jord & då menar jag verkligen allt. To.m så Mattias ibland tittar på mig under dessa samtal och ruskar på huvudet då han bara hör vissa ord eller meningar *s*

Denna vän hittade mig på senare år men oh så glad att hon gjorde det!

Jag önskar att alla kunde ha en sådan vän, hon skräder inte orden, tål du det inte??? Nä synd då..Vill du inte veta sanningen?? Inte riktigt din grej, nej då är detta inte vännen för dig...Men hon är min bästa ;) Jag får raka svar när jag frågar, inget hymlande inget mumlande...Så underbart.

Visst har jag tappat vänner med åren men det år sådan som bara är, ingen idé att gråta över spild mjölk!


Jag tittar på mina barn ibland och ler, Anton är väldigt lik mig, han har få riktiga vänner sedan har han många kompisar.

Hans bästa vän har han hängt ihop med sens vi flyttade upp ifrån Tomelilla då han var 4år, De har med andra ord hängt i hop till sommaren i 10år.

Melody däremot...Ja man kan ju säga så här, hon är aldrig ensam om hon inte vill =)

Det är minst 2 dagar i veckan som ngn klasskamrat följer med hem eller hon följer med dem hem, sedan så har vi ju alla barnen i området, det ringer på våran dörr minst 2-3ggr om dagen ( finns tillfällen då jag önskar det gick att koppla ur ringklockan)

Vi bor ett riktigt barn område, åldrarna varierar men det har absolut ingen betydelse, yngre, äldre alla leker de tillsammans =)


Fast jag tror att Melodys bästa vän är Anton ;)

Och Antons bästa vän är nog Melody , även om han ALDRIG skulle erkänna detta *s*


Bara för dig min vän;)

 






Av Jenny - 12 januari 2015 10:50

Ja det är vad jag blir när jag sitter och läser om hur barn med ADHD bara är ouppfostrade.

Det finns de som sitter och skriver att Adhd & Add bara är ouppfostrade barn och att de med sin utbildning vet minsann.

Just i detta fallet handlar det om en person som har barnskötar utb men inte jobbat inom barnomsorgen de senaste 25-30 åren, så man kan väl lugnt säga att denne person skulle behöva utbilda sig på nytt då det har hänt en stor del inom just barnomsorgen och det har blivit en stor förändring med våra barn =)

Förändring- utveckling = BRA!!

 

Jag sitter nu inte och säger att jag vet & kan allt om just Adhd & Add uten jag kan bara utgå ifrån det jag vet igenom mina egna barn.

Ja mina barn har Adhd.

Anton är utredd & har fått diagon Adhd, men han har den delen som förr kallades för överaktiv, han kan inte koncentrera sig när ngt, i hans mening är tråkigt i skolan vilket då slutar med att han hittar på annat, tex vässar pennan, springer på toa , tittar & pratar med de andra i klassen mm ..

Eller när de fick ha  datorer så surfar han el spelar

Ett störande moment kan man säga...

Men är det ngt som han då tycker är intressant så är han med på " noterna" direkt och "fungerar" som vilken elev som hellst =)


Jag var länge emot det här med medicinering då det kändes som om jag skulle "droga" mitt barn, jag var ledsen då det kändes som om jag inte kunde hjälpa Anton hur mkt jag än pratade & försökte få han att förstå att han måste sitta still på lektionerna, hela lektionerna inte bara de han tyckte om.

Antons svar till mig då var

-Men mamma Jag kan inte rå för att jag har myror i byxan.

Ja vad ska man svara på den???

Jag pratade mkt med läkare & en förskolelärare som Anton haft på dagis, en kvinna som jag funnit ett stort förtroende för! Hon förklarade för mig att medicinen inte var att "droga" utan att hjälpa Antons hjärna att orka hålla ut under en hel skoldag.

Så vid utredningens tillfälle så pratade jag mkt med psykologen & läkaren och vi kom fram till att Anton skulle få medicin & i form av Concerta.

1a dagen- ingen skillnad

2a dagen- ingen skillnad

3je dagen- Kom han hem satte sig i soffan och bara zoomade ut.

Då tittade jag på min man & mimade - JAG DROGAR MITT BARN!!!!!!!!!

Satte mig i soffan efter en stund ( då Jag lugnat ner mig) & pratade med Anton och frågade hur hans dag varit.

-Mamma , jag är helt slut! Jag har hängt med på alla lektionerna och inte rört mig ur fläcken fast det varit tråkigt. Vet du, jag har fått så mkt ny kunskap att jag måste bearbeta en stund till....

Vet ni! JAG DROGADE INTE MITT BARN, utan jag gav honom en chans , en hjälpande hand så att han ska orka sina dagar i skolan.

Detta hände när Anton gick i 3an, han går idag i 7an och ja han äter fortfarande concerta och han klara sin skolgång galant, Godkännda betyg i alla ämnen!

Jag kan ju dock erkänna att jag har kontakt med 4 av Antons lärarare ( via mail) då jag vill veta hur det går på lektioner & vad / vilka läxor de har, då ja han är en aningen slarvig, men det lägger jag inte på ngn diagnos utan på ren lathet & tonåren kanske  ;)

För vem tycker om att göra läxor , det gjorde iaf inte jag när jag gick i skolan!


 

I Melody ser jag mkt av det som Anton gick igen i den åldern , hon går idag i 1an.

Jag har pratat med både förskole lärare (dagis personalen, samma som Anton haft) & hennes nuvarande fröken och vi har kommit fram till att vi avvaktar då hon klarar av lektions timmar & kan sitta still då hon behöver.

Så denna gången tänker jag inte mot arbeta medicinen då jag vet att det är ett hjälpande medel för de som behöver det!


Så den som sitter och sägar denne har läst & minsann kan det här om Adhd & Add utan att egentligen ha en susning om vad det innebär,gör att jag blir så arg, ledsedn & frustrerad då det är så lång ifrån sanningen du kan komma!!


Man kan inte läsa sig till All kunskap, utan leva/ jobba med detta,  men det låter ju väldigt stort om inte annat för de som inte vet bättre!


 


Men som sagt jag är ingen expert, jag bara lever med det & har bara gått den föräldrar kurs som rekomenderas när man får ett barn med diagnos av ngt slag =)


Jag ÄLSKAR mina barn & de kommer alltid att ha min första prioritering!





Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<<
Januari 2015 >>>

Presentation


Hej och välkommen!
Här bloggas det om allt mellan punkt & komma.
Uppehåll & aktiv, ja det varierar. Ibland faller lusten in för att inästa stund hindrs av tidsbrist. Men med tålamod och fantasi så kommer det att bloggas på.

Arkiv

Senaste inläggen

Tidigare år

Fråga mig

0 besvarade frågor

Allmänt


Ovido - Quiz & Flashcards