Alla inlägg under februari 2015

Av Jenny - 9 februari 2015 11:18

Ja det blir det men idag framför datorn.

 

Det är återigen dags att skriva små rasbeskrivningar inför kommande evenemang.

Det är inför årets upplaga av Gästrike & Veteran Mästaren, där jag är speaker för 3je året i rad. Ja varför sitter jag och skriver rasbeskrivningar kan man ju undra...

Jo för att under den tiden som vår domare ( som är hemlig enda fram tills vi startar), tittar på hundarna som just då är i "ringen" så läser jag lite kort info om just de raserna =)

I år kommer vi att vara på Gävle travet ist för i Årsunda där vi tidigare år varit, det ska bli kul då lokalen blir större så de större hundarna har lite mer yta att få trava på. Man vill ju visa sin hund så bra som möjligt vilket kan vara svårt när man har en hund som tar stora kliv.

Årets upplaga av Gästrike & Veteran Mästaren kommer gå av stapeln Lördagen den 14 /2  ( Allahjärtans Dag), så årets tema är Hjärtan.

 

Tema innebär att ägare & ibland även hunden bär ngt som passar just detta temat, vi har olika teman varje år.

Det är många raser som kommer att delta men det är även vissa raser som har uppåt 10 deltagande individer och jag försöker att skriva så pass att varje individ ska få en rad, men detta är ngt som bara görs i 1a omgången.


Vad är Gästrike & Veteran Mästaren? 

Det är Gästriklands kennelklubbs årliga arrangemang för BIR/BIM/CERT/CHAMPION/BIR-vet/BIM-veteran hundar.

Ett arragemang som inte liknar en "vanlig" utställning.

Hundarna kommer att mötas 2 om 2 och vinnande hund går vidare till nästa omgång. Så hålls det på fram till att vi bara har 2 hundar kvar i vardera klass ( alltså 4 hundar, 2 till Veteran Finalen & 2 till Gästrikemästar Finalen, dessa möts sedan i The Grand Finale, veteran mot veteran & öppen mot öppen, man går alltså inte "rasmässigt" in i ringen, utan raserna blandas.

-En prickig kan möta en randig...

Det som även skiljer denna utställning mot en sk vanlig är att vi innan finalerna äter mat tillsammans, ngt som man beställer när man anmäler sin hund.


Jag har nu betat av mer än hälften av de kommande raserna, de jag har kvar nu är de som kommer i flera antal av samma ras, har i år tänkt till lite och delat upp raserna & antalen till " egna" sidor, terrier, pudel,retriver, vinthund, mm, så jag slipper leta så mkt när det är dags =)

Allt för att vara så effektiv som möjligt, vilket ibland inte är min starka sida....Men jag erkännder iaf.


Nu är lunchen avklarad och det är dags att fortsätta.....










Av Jenny - 8 februari 2015 15:17

Ja varför bloggar man??

Jag bloggar för att få ur mig lite tankar och ideér & ventilera lite av vad som händer i mitt liv. 

Varför bloggar du?

 

Jag bloggade en del för 3 år sedan men fick lägga ned pga personliga skäl, men nu är jag tillbaka och kommer att skriva om både det ena & det andra med andra ord det som faller mig in.

Jag kommer att skriva om mina tankar & mina ideér.

Men visst kommer det att förekomma citat och annat som jag läst/hört men det kommer också att framföras så, inte som mitt eget.


Jag är ingen författare ( så stavfel kommer att förekomma) & ibland säkert osamanhängande men jag tycker ändå om att skriva, det kanske inte alltid är "intressant" men det är Jag!

Det kommer att skrivas mkt om hundar och det som kan kretsa kring att äga & ta hand om en hund eller att kanske vara på G att köpa en hund, tipps & råd. 

Det kommer även att skrivas mkt om mina barn, familj & vänner, för vad vore livet utan dessa i sitt liv?

Mitt liv är ganska fyrkantigt, det kretsar i stora drag kring dessa 4 ämnen =)

Men visst så kommer det att bloggas om annat med, sådan man hört eller sett som får det att snurra i tanke verksamheten, men det kommer alltid att vara mina tankar jag förmedlar, inte ngn annans!

 


Jag är inte ute efter "likes" eller få över 1000 läsare genom att vara ngn annan än mig själv, jag bloggar för min skull för att jag tycker att det är kul. Men visst, ska väl inte "sticka" under stolen med att det är kul att få en kommentar eller två. 

Bara som kanske en bekräftelse på att det man skrivit faktiskt varit intressant eller bara att man läst eller tittat förbi.


Jag är själv ingen blogg följare, jag följer inte andras bloggar, men visst läser jag. Bara inte varje inlägg, eller varje dag.

Visst har man snurrat in på en & annan blogg där man fått klia sig i huvudet och ställt sig frågan hur personen i fråga tänker...Men alla har rätten att blogga och skriva vad precis vad de vill men ibland så undrar man....

Det finns ju oxå massor av lagar & regler "skrivna & oskrivna" som man bör följa när man skriver på "nätet"

Men jag ska ärligt tala om att jag inte är ngn expert på dessa lagar, men tror att det ska krävas en del för att bryta dem.

En god ton och suntförnuft tror jag att man kommer långt på.

 


Så nu har jag tagit upp mitt bloggande igen som sagt efter ett par års upphåll.

En blandad kompott med lättsamma & djupare meningar.


Bara en helt vanlig blogg =) 









Av Jenny - 7 februari 2015 17:09

Ja då ska vi testa ngt nytt igen.

Denna lördag blir det :


Fiskfilé i luftig vinsås


1/2 purjolök

1 liten zucchini

2 morötter

2 scharlottenlökar

2 msk margarin el smör

1 dl frysta gröna ärtor

600g fisk filé ( torsk eller plattfisk)

2 msk pressad citronsaft

1 dl torrt vitt vin

salt & peppar

3 dl fiskbuljong

1 1/2 dl matlagningsgrädde

1 äggula

persilja


 

Sätt ugnen på 200 grader.

*Skölj & ansa purjolöken & zucchinin, skala morötterna. Skär allt i fina strimlor, finhacka scharlottenlöken.

*Smält  det mesta matfettet i en stekpanna, låt scharlott löken svettas i matfettet i ett par minuter. Lägg sedan i de strimlade grönsakerna & låt de fräsa med ett par minuter.

*Smörj en ungsfast form med resten av matfettet, lägg i de frästa grönsakerna & ärtorna i botten av formen. Torak av fiskfileérna, pressa över citronsaften , salta & peppra.

Lägg fileérna ovanpå grönsakerna. Laga under folie mitt i ugnen i ca 15 min.

*Blanda samman vin, buljong & 1 dl av grädden i en kastrull & låt koka upp.

Vispa samman resten av grädden & äggulan luftigt och rör sedan ned det i kastrullen, låt såsen bli varm, men koka inte.

*Ta ur formen ur ugnen och häll över såsen, garnera med persilja.


Vi kommer att servera detta med kokt potatis & tomater, vi gör även en deubbel satts med sås , då det brukar vara för lite för 4 pers =)


Så nu får vi se om det smakar lika gott som det låter.


Av Jenny - 7 februari 2015 10:27

Jepps där kommer jag att spendera större delen av min dag =)

 

Mattias jobbar & Anton är hos Jonas så jag tar med mig Melody & 2 av hennes skolkamrater( Amanda & Lily) till badhuset.

Melody älskar badhuset, vi få spendera många timmar där med henne och oftasts så har hon en kompis med sig, Anton tycker inte längre att det är ngt kul på badhuset så han följer inte längre med iaf inte när "små" tjejerna ska dit. Däremot så drar han ju gärna dit med kompisarna, då utan vuxet sällskap som han så gärna påpekar för lilla syster.. Vilket följs av tjat ifrån Melodys sida..- När får jag åka till badhuset själv??? Jag kan ju faktiskt simma!!!

Ja ni kan ju tänka er..

 

Jag sitter i en av stolarna och håller uppsikt över tjejerna, får ju förflytta mig till de olika bassängerna då tjejerna byter & nej jag har inte bikini, vill ju inte utrymma badhuset.

Alla tjejerna kan ju simma så puffarna behövs inte längre.Men ett vakande öga är alltid bra.

Melody lärde sig att simma förra sommaren , hon är som en fisk i vattnet =) Det är dock svårt att få upp dem när det är dags att fika/ äta ngt men det brukar gå efter ngn timme, jag är glad att de har ett fik där man kan handla mat & dricka så man slipper avbryta och åka hem när de har som roligast.

Regeln är dock att de inte får vara i den djupa bassängen efter att de har ätit, då är det bubbelpoolen eller barnbassängen som gäller i minst 30min. De brukar inte klaga då det är varmare i dessa bassänger =)


Timmarna flyger ju iväg för tjejerna medans för mig så sniglar tiden sig fram... Är glad att man idag har en telefon med sig så att man kan läsa lite nyheter & använda Fb ;) Annars skulle det nog bli olidligt långtråkigt!


 

Ikväll så är det ju dags för ett nytt recept.

Men det får jag lägga upp efter att det är tillagat då det är dags att packa in oss i bilen för att hämta upp tjejerna =)


Men man kan ju fråga sig vem som är tröttas när man kommer hem, jag eller Melody (jag)

Jag önskar ibland att man hade en liten del av den energin som barnen har, men jag tror fast på att de tog min energi när de kom till världen =)








Av Jenny - 6 februari 2015 08:11

Något som många hund & katt ägare faktiskt glömmer bort är tänderna på sitt djur, ngt jag sett allt för ofta är hundar som har så mkt tandsten & rutnande tänder då ägaren oförstående tittar på en och säger

-Vaddå tandvård???


                      

För att hjälpa sin hund att motverka tandsten så kan det hjälpa med att tex låta hunden tugga ben, jag tycker att märgbenet är det som hjälper bäst då iaf mina hundar använder alla tänderna inte bara kindtänderna som de oftast gör på ett "vanligt" tuggben.


                           


Jag har idag hemma en korg där jag har lagt alla hundarnas leksaker & tuggben, den är alltid fyll med olika sorters tuggben då det är lätt för mina att bara gå & hämta när de vill.

Märgben ger jag fryst ca en gång i veckan så de verkligen får använda alla tänderna.


Men det är inte alltid som det hjälper med bara tuggben, ibland måste man hjälpa sin hund lite extra.

Du kan tex ge "tillskott" i maten som gör att tandstenen släpper lättare när hunden tuggar på ben :

 

Det finns även en rad med special framkallade tugg för just att motarbeta tandsten:

        


Dessa hittar man i våran vanliga livsmedelsbutiker men i största utsträckning i välsorterade Zoobutiker.


Sedan finns det speciellt framtagen tankräm för hund & katt och även ett medel som du applicerar direkt på tanden:

           

Det man ska tänka på är att Inte avända tandkräm som är tillverkad för oss människor då de innehåller flour, och det är ngt som hunden inte ska ha, då det är giftigt för dem!


Som sagt det finns massor av special tillverkade tandhygiens produkter för våra kära hundar, ja även katter då de oxå kan behöva lite extra hjälp.

       

Det går även att använda en vanlig barntandborste & för de hundar som accepterar ,en eltandborste. 


Har man en hund som redan har en pålagring som inte släpper med hjälp av dessa medel så finns det ett verktyg som kallas för tandskrapa, de finns i olika utföranden:

 


Men det man även ska ha i åtanke är att en illaluktande mun på hunden inte alltid innebär dålig tandhygien, det kan även vara magen på din hund men det är ett helt annat blogg inläg =)



Av Jenny - 5 februari 2015 10:54

Ja det är ju ngt som man utövade som barn, men nu i vuxen ålder så är det barnen som sköter den delen =)

Jag har 2 vintersports barn.

Melody åker skridskor & nu så har hon hittat längdskidor.

  Vår Isprinsessa  


Melody har dock ett bredare intresse fält än vad Anton har för till våren så har hon bestämt sig för att lägga skridskorna på hyllan ett tag & börja med kampsport, vilket jag tycker ska bli jätte spännande!

Antons intresse ligger emot Bandy, ja vi bor ju i Sandviken så det kanske säger sig själft ;)

Vid varje friåknings tillfälle i ishallen eller på Göranssons Arena så hittar man mina två, medans vi vuxna sitter i Cafeterian och väntar till de är klara och det kan ta en timme eller 2 =)

 SAIK mössan han fick ifrån A-lagets ena tränare. Han har även fått en SAIK tröja & klubba & halsduk mm ifrån killarna i A-Laget =)   

Anton missar inte en enda hemma match med killarna inte heller deras träningar =)

Han är en hängiven suporter!

Men hans intresse har oxå breddats ngt denna vinter och nu vill han börja på hobby nivå att åka slalom.

Men han vill även åka längd skidor med sin lilla syster.

  Syskonen på isen.


Nu är det till att införskaffa skidor =)    ( näe inte till mig)

Vi är dock så lyckligt lottade att vi har släkt & vänner som har begagnade skidor så att vi kan testa och se om det är ngt de vill fortsätta med.

Och är det de, ja då är det till att införskaffa nya set inför nästa vinter säsong!


Jag kommer själv ihåg när jag var i Melodys ålder och åkte längdskidor medans min pappa gick/ sprang bredvid =)

Men jag har kanske turen att jag kommer undan det med tanke på att båda barnen kommer att infinna sig i längdspåret =)

Jag är väldigt öppen till vad mina barn vill utöva för sporter, Anton har provat fotboll & innebandy men det var inget som intresserade honom så då fick han sluta, Melody även hon har testat fotboll & gymnastik  men lika där, intresset fanns inte.


Därmot så älskar båda barnen att cyckla på sommaren, jag tror aldrig jag kört runt så mkt med cycklarna fast surrade på bilen så att de kan testa nya vägar & skogs spår, som tur är så kommer jag undan där med då de tycker det går alldeles för sakta när jag ska cyckla med...Konstigt nog

  


Men jag är glad att mina barn är vad jag kallar för utebarn =)

De sitter inte fast framför Dator, Tv eller Tv spel utan är villigt ute & rör på sig med vänner och genom deras intressen.






Av Jenny - 4 februari 2015 10:28

Tankarna snurrar i huvudet på mig efter att ha tittat på Tv 3 nya serie Mordet.

Jag visste att svenska rättsystemet var under all kritik men att det var riktigt så dåligt gör mig rädd!

Rädd för mig och min familj, rädd för vänner och deras familjer!

Att det inte läggs mer tid & pengar på de brott som faktiskt förekommer i Sverige får mig att undra vart vårt land är på väg!

 

Nu undrar ni säkert vad detta kommer ifrån, ja och ni som tittade på Tv 3 i går anar säkert.

Det handlade om en kille som blivit mördad, han var försvunnen i 8dagar innan man hittade hans lik, han vart mördad kallblodigt av en fd vän som inte kunde släppa en sådan fatal sak som att bli hindrad ifrån att ge sig i bråk med polisen .

Det fanns 3 vittnen till detta mord, 3 vittnen som bara stod ochsåg på när mordet skedde....

En ung kille mister livet, familjen mister en son, bror, kusin ja ni förstår. Vad tror ni händer med mördaren? Jo han får 7 års fängelse , 7 YNKA ÅR!!!!! Han går idag fri.........Hur kan man släppa en sådan person fri???? Han har begått kallblodigt mord, han har tagit en annan mans liv, ett liv som aldrig kommer tillbaka, hur kan han bara få 7 ynka år i fängelse?

 

Hur kan det komma sig att en sådan psykiskt sjuk människa kan släppas fri på våra gator igen??

Jag kan inte förstå hur vårat rättssystem fungerar, när en person ber om hjälp då denne utsatts för ett brott, litet som stort så finns hjälpen inte att få, trots att de utsatts för ngt olagligt så går det inte att via lag få den hjälpen som behövs.

Det som förvånar mig mest är att det finns så många människor i världen som vill andra så illa, de kan ägna hela sin tid åt att förstöra och utföra ett brott mot en annan medmänniska. Men endå klara sig undan lagen.

Att det inte finns en hårdare straffskala för de brott som begås i Sverige, oavsett storleken på brottet , ett MORD ska inte ha ett straff på bara 7 år, det ska vara livstid och man ska inte komma ut! Livs tid är som det heter på LIVET!

Det borde oxå vara lättare för de som utsatts för mindre brott att få upprättelse, tex kränkning, förtal, nätmobbing, sexuellatrakasserier, urkundsförfalskning, stalking mm.

 

Ett brott är ett brott oavsett inriktning, lagen borde bara vara starkare, kanske mer tydlig då den inte kan tolkas på så många olika sätt.

Enligt lagen så är det ett brott men straffet uteblir.

Varför då kan man ju fråga sig.

Vi lär våra barn vad som är rätt & fel, men hur förklarar för sitt barn att det finns så många som begår ngt oalgligt men som sällan får ta konsekvenserna?

 


Av Jenny - 3 februari 2015 08:35

Ja det är ngt som jag absolut skulle behöva göra, men jag har alltid en ursäkt, som så många andra =)

Metoder för att gå ner i vikt är ju oändliga!


 


7 Dagars dieten:

Den går  tex ut på att hjälpa matsmältningen genom att dra ner på mättat fett, snabba kolhydrater och socker. Dieten pågår i sju dagar.


Flygvärdinnedieten:

Är en diet där vikten ska minskas genom mindre intag av  kolhydrater. Genom att minska kolhydraterna tar kroppen fett ifrån kroppen och använder som energi. Dieten kommer ursprungligen från de höga skönhetskraven inom flygvärdinnesyrket.


GI metoden:

Är väl den dieten som det har pratats mest om.

Det är en diet, men det är dessutom en bra kosthållning som minskar risken för en rad olika sjukdomar.

GI står för glykemiskt index och kom redan under 80-talet. Idag är det en av de populäraste dieterna i Sverige och det är lätt att komma igång.

Principen är att hålla blodsockret så stabilt som möjligt under dagen och man ska därför undvika livsmedel med mycket socker.


Lchf:

Är en diet som vill att man ska ha ett intag utav mat som höjer din blodsockernivåså lite som möjligt. Om man undviker mat som innehåller kolhydrater håller man sin blodsockerhalt låg och jämn.

En låg blodsockerhalt leder till ökad fettförbränning därför att lägre blodsockerhalt ger lägre insulinvärdenoch då använder kroppen fettet som bränsle istället för att lagra det.

Enligt lchf-dieten kan man äta kött, fisk, grönsaker och nötter m.m Livsmedelsprodukter som innehåller kolhydrater bör man undvika. Exempel på detta är pasta, potatis, sockerosötade drycker och ris.


New York Dieten:

Det är en relativt okomplicerad diet.

Dieten bygger på sunt förnuft och att du gör några medvetna val, men du behöver inte följa invecklade matscheman eller bara hålla dig till en viss typ av livsmedel. Däremot måste du träna relativt hårt och minska på intaget av kolhydrater.

Den här dieten är väl den i mitt tycke som låter mest trolig.


 


PMS Dieten:

Det är en diet för bara kvinnor. PMS-dieten pågår i 4 veckor och går ut på att lära kvinnor äta rätt kost och motionera för att på så vis minimera problemen.


5:2 Dieten

Du äter normalt 5 dagar av 7 & fastar de resterande 2.


Som sagt listan kan göras oändlig!

Jag tror ju mer på att äta rätt & motionera och då kanske mer än att bara ta kisse promenaden med hunden ;)

Jag menar gå 5km i rasktakt med stavar, simma, gymma mm

Ja jag vet jag är jätte duktig på att motivera andra men när jag kommer till mig själv så blir det genast mkt svårare.


För jag resonerar så här:

Du går på alla dessa dieter eller viktminsknings klubbar, men vad händer den dagen du slutar??

Jag har sett så många ( allt för många) som går ner jätte bra med dessa hjälp medel men när de sedan går tillbaka till sina vanliga "rutiner" så faller de.

Jag menar ska du gå ner i vikt så måste du ta dig ordentligt i kragen och lägga om hela din livsstil, så enkelt är det!

Träna & äta rätt är det enda rätta sättet.


 


Jojo bantningen är verkligen fel metod, svälta sig själv på bara salladsblad & vatten, eller bara en chocklad bit ifrån Viktväktarna om dagen, näe den dieten fungerar inte, jo visst du går ner i vikt men hur mår din kropp på insidan?


Gå och rådfråga en dietist, jag har varit där och fått hjälp men att sedan följa är den knepiga biten. Jag följer de råden till mångt & mycket men jag vet vad som saknas mig, TRÄNINGEN!

Ja jag går mkt med hundarna, minst en promenad på 8km om dagen men det är ju inte på mina sk villkor, utan hundarnas.


Så jag vet vad jag måste göra men det är ju oxå det där med den sk motivationen ;)

Den har flytt fältet ( iaf i mitt fall) och verkar inte vilja komma tbax.

Enligt läkarna så ska man gå ner 1/2kg i veckan för att det ska vara hälsosamt och för att man ska kunna bibehålla sin vikt.

Men det jag vet med säkerhet är att man inte ska äta färdig fabrikerad mat ( har ni läst innehållsförteckningen tex på Mamma scans köttbullar)?

Lagar man sin egen mat ifrån grunden så är bara det ett steg i rätt riktning!

Och äter man mkt grönsaker till maten så är du ett väldigt stort kliv i rätt riktning!


En tum regel jag hörde som i mina öron lät vettigt var:

-Vet du inte vad det betyder så ska du antagligen inte äta det!


Så läs på baksidan av all färdigfabrikerad mat/ såser så förstår du vad jag menar!


Så för nu så kommer jag att vara den där lilla köttbullen som har en stark åsikt om mkt och lite till =)

 





Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2015 >>>

Presentation


Hej och välkommen!
Här bloggas det om allt mellan punkt & komma.
Uppehåll & aktiv, ja det varierar. Ibland faller lusten in för att inästa stund hindrs av tidsbrist. Men med tålamod och fantasi så kommer det att bloggas på.

Arkiv

Senaste inläggen

Tidigare år

Fråga mig

0 besvarade frågor

Allmänt


Ovido - Quiz & Flashcards